Ahmet Ağaoğlu: "O zihniyet artık yok"

Trabzonspor Başkanı Ağaoğlu tüzük değişikliği ile ‘Kime ne’ devrini bitirdiklerini söyledi. Trabzonspor Kulübü Başkanı Ahmet Ağaoğlu, Uluslararası Futbol Ekonomi Forumu'na katıldı. Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Ağaoğlu kulüplerin bir çoğunun Dernekler Yasasına göre yönetildiğinden, dernek tüzüğüne göre hareket edildiğini kaydetti. Ağaoğlu, “Bizim yönetime geldiğimizde yaptığımız ilk şey, tüzük değişikliğine gitmek oldu. Bütçe fazlası harcamalardan kulüp başkanı ve yönetim kurulu üyeleri müteselsil olarak sorumludur. Onaylanan bütçeyi aştığınız takdirde “Aldıysam ben aldım, kime ne zihniyeti” çok yaygındı. Artık Trabzonspor kulübü için böyle bir şey söz konusu değil. Yani o tüzük değişikliğini hemen biz yönetime geldiğimizin 45. günü değiştirdik. 84. maddeyi o şekilde değiştirdik” dedi. 

BORÇLANARAK BAŞARI KOVALANMIŞ

Kulüplerin gelirlerinin çok üstünde borçlanarak profesyonel kadro uluşturma şeklini tercih ettiğine dikkat çeken Ağaoğlu, “Bu da başarı geldiği takdirde, bir kısmını karşılıyorsunuz ama başarı gelmediğinde bir sene sonrası için yine hedef büyülterek aşırı borçlanma içine giriliyor. Burada aslında Trabzonspor’un yaşadığı serüveni anlatıyorum. 2011’den sonra Trabzonspor sürekli bu şekilde borçlanarak başarıyı kovalayan yapı içine girmiş. Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, kulüplerin borçlanmasının önüne geçecek ve sürdürülebilir bir ekonomi modelini uygulayabilmek için en fazla çaba sarf eden ve bu iş için gönlünü ortaya koyan insanlardan birisiydi.  

1 MİLYAR 200 MİLYONDAN, 800 MİLYONA DÜŞTÜ

Bizde kendi kulübümüz açısından baktığımızda zaten geldiğimizden beri bizimde izlediğimiz politika bu. Daha dün açıkladık. Ayın 30’unda Mali Genel Kurulumuz var. Geçtiğimiz yıl itibariyle bu yılın 2. çeyreğine kadar faiz ve kur farkı giderleriyle 1 milyar 200 milyona yaklaşan borç yükünü 3. çeyrekte futbolcu satışı, sponsorluk gelirleri, ürün satışları, kombine satışları, reklam gelirleriyle birlikte 830 milyon TL seviyesine indirmiş bulunuyoruz. Bu çok ciddi bir borç kapama. Zirve mücadelesi veren bir kulüp açısından baktığımız zaman. Burada yapılan neydi? Gelir doğrultusunda bir kadro maliyeti oluşturmak. 40 milyon Eurolar civarında kadro maliyeti varken önce 16 milyona çektik, sezon başında 21 milyon bandıyla sınırladık.  Sınırlar içinde kaldık ve mücadelemizi bu doğrultuda yürütüyoruz” diye konuştu. 

KULÜP GELİRLERİNİN YÜZDE 90’I

 Ağaoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Futbol kulübü futbolcu alıp - sattığında, ürün satışından, seyirci hasılatı ve naklen yayın gelirlerinden kazanır. Burada naklen yayın gelirlerinin özellikle bizim kalibremizde ki kulüplerde yüzde 40 bandının altında kalması lazım. Süper lig Kulüplerine baktığımızda 10’un üzerinde kulübümüzün gelirinin yüzde 90 - 95’i naklen yayın gelirinden oluşuyor. Reklam gelirleri, seyirci hasılatı, ürün satışları yüzde 10 bandında kalıyor. Birde futbolcu alıp satarken para batırmayacaksınız. 10 liraya aldığınız futbolcuyu bir sene sonra 2 liraya satmak zorunda kalmayacaksınız. 2 liraya aldığınız topçuyu 3 liraya satıyorsanız doğru iş yapmışsınız demektir” 

10 BÜYÜK LİGDE AÇIK VEREN TEK LİG

 Futbolun ülke ekonomisinde önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken Ağaoğlu, “Büyüklük olarak baktığımızda Avrupa’nın 10 büyük liginde gelir anlamında 7. sıradayız. 10 büyük ligde bütçesi açık veren zarar eden tek lig bizim Süper Ligimiz. Bu ciddi bir sorun. Önüne geçilmesi lazım.  Biz ülkenin ekonomisine ciro anlamında katkımız var ama gelir gider dengesine baktığımızda ülkenin ekonomisini negatif anlamda etkileyen sektörüz. Bunun önüne geçilmesi lazım. Trabzonspor kulübü olarak biz kendimizden sorumluyuz. 1,5 sene içinde bunun gereğini bir anlamda yerine getirdiğimize inanıyorum. Burada en önemli faktörlerden birisi taraftarın kulübe sempatisini arttırması. Neredeyse 30 bin seyirci ortalamasını yakaladık.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.