Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, bugün Basın Bayramı Dolayasıyla EYOF Parkında Trabzon Basın Kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya geldi. Başkan Zorluoğlu, “Trabzon’a geldiğimde herkesin neredeyse ilk cümlesi “Trabzon Zor Şehirdir". Bende her şehrin kolaylıkları zorlukları vardır Trabzon’u böyle değerlendirin demiştim. 3 ay sonra gözden geçirdiğimde hakikaten zor şehir olduğunu görüyoruz. İnsanı zor ama aynı zamanda kolay.. Değişik yapısı var Trabzon insanının bizde bunun parçasıyız. Yavaş yavaş bizde alışıyoruz, şehirde bize alışıyor. Yeni bir dönem başladı. Trabzon Büyükşehir’de bizimle beraber. Bu dönemi hep birlikte yaşıyoruz” dedi.
DAİRE BAŞKANLARI SAYISINI 23’E İNDİRDİK
Yeni yönetim anlayışını hakim kılmak için değişiklikler yaptıklarını belirten Zorluoğlu, “Yeni yönetim anlayışını hakim kılacağız. İstişareye daha açık, şehrin ortak aklını kullanmaya daha yakın yönetim anlayışı olacak dedik. Bu yönetim anlayışını belediyede ve ilişkilerimizde oturtmaya çalışıyoruz. Büyükşehir Belediyesinde kurumsallaşma hamlesi başlattık. Etkin verimli hizmet kurumsallaşmayla mümkün olabilir. Teşkilat yapısını gözden geçirdik. Bazı değişiklikler yaptık. Bazı daire başkanlıklarını kapattık. Bazılarını birleştirdik. Ve birkaç tane de yeni daire kurduk. Mevcut 24 daire başkanlığı sayısı 23’e indi. TİSKİ’de de yaptık. Orada da yeni daireler kurduk. Daha etkin şekilde çalışması için en uygun yapıya kavuşturduğumuzu düşünüyoruz. Yönetici kadrolarında bazı değişiklikler yaptık. Bu değişiklikler toplamı yüzde 25’i kadar” diye konuştu.
ERZURUM TRABZON’DAN 150 MİLYON DAHA FALA ALIYOR
Başkan orluoğlu, daha sonra şunları söyledi: Erzurum Büyükşehir Belediyesi bizden 150 milyon fazla.. Bu yüzölçümlerinden kaynaklı. Nüfusları aynı olsada yüzölçümleri yüksek olunca bizden daha fazla para alabiliyorlar. Sayın Cumhurbaşkanımıza, Bakanlarımıza bu konuyu ilettik. Bu konuyu sıcak şekilde gündemde tutmayı arzu ediyoruz. Meclis açıldığında kanun değişikliği olarak yer alması için bu yazı gayretle geçireceğiz.
ÖZ GELİRLERİN ATTIRILMASI
Öz gelirlerimizle ilgili çalışmalarımız var. Trabzon Büyükşehir Belediyesinin Ankara’dan gelecek paraya mahkum olması doğru değil. Öz gelirlerimizi arttırmamız lazım. Trabzon Büyükşehir Belediyesinin kiralık bir sürü yeri var, baka değerlendireceği alanlar var. Bir takım yerlerimizi değerlendirerek öz gelir elde etme çalışmalarımızı başlattık. Tasarrufla birlikte öz gelirlerimizi arttırma gayreti içinde olacağız. Para olmadan vatandaşımızın beklediği önemli hizmetleri gerçekleştirme imkanımız yok.
DEVAM EDEN PROJELERİN KREDİSİ ÇIKTI
Bütün Projelere sahip çıktık. Tanjant’ta ki otopark, öğretmen evi ve Cudibey İlköğretim okulu. Fatih Parkının tamamlanması.. Bu nevi bizden önceki dönemle başlayıp bizim dönenimizde devam işleri süratle tamamlama gayreti içindeyiz. Geçen hafta İller Bankası toplantısında bu bahsettiğimiz işlerin kredisi çıktı. Beşirli’deki koku meselesi uzun zamandır Trabzon’da günde oldu. Artık bunu sizin gündeminizden çıkarıyoruz. Orayla ilgili ihale yapıldı. İş teslim edildi başladı. Orada ki dere yataklarında ve kanalizasyon sisteminden kaynaklanan problem tümüyle ortadan kalkacak.
TRABZON YENİ SAHİL PROJESİ
Trabzon sahili için proje çalışması yapıyoruz. Mesafe kat ettik. Trabzon sahili Ganita’dan Akyazı’ya kadar bu şehrin insanlarının ortak kullanım alanı. Bütün kesimlerle paylaştık. Projeyi çalışırken tüm arkadaşlarla paylaşın. Benim arzu ettiğim, Ganita’nın düzenlenmesinden başlayarak Akyazı’ya kadar o alanın Gülcemal ile bütünleştirilerek Trabzon’a kazandırılması. İnsanlarımızın gönül rahatlığı içinde dolaşması. Yılın 9 ayı kullanılıyor. Dolayasıyla Trabzon’a elbirliği ile muhteşem sahil, ışıklandırması, yeni sosyal donatı alanları ile, iskelelerle, bisiklet yolları Gülcemal’in katacağı değerli Trabzon muhteşem bir sahile kavuşmuş olacak. Trazon Meydanın etrafını çevrelen binaların ceplerini yeniliyoruz. O çalışma yakında başlıyor. Önümüzdeki yıl bambaşka bir Meydan ortaya çıkmış olacak. Uzunsokak, Maraş Caddesi ve Kunduracılar Caddesi bu projenin ilerleyen saflarında değerlendireceğimiz alanlar. Uzunsokağın yeniden ışıklandırılması çalışmasına başlıyoruz. Kunduracılarda eksik aydınlatmalar tamamlanıyor. İhalesine çıktığımız bir baka iş surların aydınlatılması. Trabzon biraz karanlık şehir gördüm. Boztepe’yi de önümüzdeki dönemde düşünüyoruz. Ayasofya’nın ışıklandırılması işi var. Ayasofya sahilden gelen insanların ve yukarıdan uçan insanların ışıl ışıl, ortaya çıkmış olacak. Surları da tekrar aydınlatıyoruz. Kısa zaman içinde Trabzon’a yakışır duruma gelmiş olacak.
DOLMUŞLAR MODERNİZE EDİLECEK
Maraş Caddesi ve Gazipaşa ile ilgili trafik dönüşüm planladık hayata geçireceğiz. Dolmuşların modernizasyonu ile alakalı son aşamaya geldik. Çetin tüartışmalar yaptık. Biz şehrimize daha konforlu, yakışır dolmuşlar olsun istiyoruz. Şoförler Cemiyeti tarafının ister istemez ekonomik kaygılarla dirençleri oluyor. Aşağı yukarı anlaşır hale geldik. Önümüzdeki yıl başından itibaren, engellilere uygun, kışın ısınma problemi olmayan şehrimize yakışır dolmuşlarda son aşamaya geldik.
TOPLU SÖZLEŞMELER HANGİ AŞAMADA?
Arkadaşlarımız teknik düzeyde çalışmalar yürütülüyor. Ben prensip olarak şunu söyledim. Ekonomik olarak belediyemiz iyi durumda değil sıkıntılarımız var. Çalışma barışının belediyede sağlanması bakımından, çalıştırdığımız işçilerin haklarını bütün kaynaklarımızı zorlayarak vermemiz lazım. Biz bu noktada işçilerimiz lehine takdir imkanlarımızı sonuna kadar kullanıyoruz. Belli aşamaya geldik. TRABEL Ve TURKUAZ ile ilgili halletmiş olacağız. Van’da da sözleşme imzalamıştım. Türkiye’nin ekonomik durumu, belediyenin ekonomik durumu göz önünde bulundurularak işçilerimizi mutlu edecek çözümü sağlamış olacağız. Kısa sürede neticelenir. Ben çalışanın mutlu olmadığı kurumun başarılı olamayacağına inanan yöneticilerden bir tanesiyim.
KANUNİ EVİNİN ALTINDAK İŞLETME KANUNİ VAKFINA DEVREDİLECEK
Kanuni Vakfı ili bir araya geldik. Orada da gündeme geldi. Devlet büyüklerimizle alakalı yeterince şehrin uygun yerlerinde görünür olmadıklarını söylediler. Ben katılıyorum. Yeni yapacağımız caminin etrafındaki alanda benim şuanda düşündüğüm çalışmasını da başlatacağım bir iş olarak orada böyle bir alan oluşturulabilir. Pelkeller vs. o alanda düzgün bir şekilde planlanabilir. O alanda hem sahilden geçenler, hem de orada olanlar için düzenleme yapılabilir. Kanuni Evinin altında ki işletmeyi Kanuni Vakfına devredeceğiz. Belediye olarak oradan çekilmiş olacağız.
AŞKALE ÇİMENTO, OTOGARA SICAK BAKMADI
Otogar ile ilgili alakalı olarak Çimento Fabrikasının alanı çıktı. Karar verdiğimiz bir yer değildi. Cumartesi günü Erzurum’da program vardı oraya katıldığımda Aşkale Çimentonun yönetim kurulu başkanı ile oturdum görüştüm. Orada ki mevcut yıkılan taşınan çimento fabrikasının alanı ile ilgili ne yapmayı düşünüyorsunuz, ne yapabiliriz konuştuk. Otogarın orada yapılması konusunda ilerleme kat edemedik. Çok arzu etmiyorlar. Bizde zorlamadık. Süratle Çimento Fabrikasından kalan kalıtnıların kaldırılmasını rica ettim. Orası tamamen temizlenecek.
OTOGAR İÇİN KARAR VERİLECEK
Otogar ile ilgili olarak geçen hafta Ulaşım Dairesi yaptıkları çalışmaları getirdiler. Kutlugün tarafında bir alan getirildi ama orası Trabzon’da ulaşım daha çok doğu batı aksında devam ediyor. Artvin, İstanbul Ankara.. Kuzey Güney aksında çok fazla yok. Otobüslerin Rize’den, Artvin’den gelip içeri girip yukarı çıkıp oradan tekrar geri dönmeleri çok mantıklı gelmiyor. Sanki Doğu Batı aksında bir yerde yapılması çok daha mantıklı olur. Değirmendere bumanada uygun lokasyon. Trenin, hafif raylının geleceğini düşündüğümüzde orası tam bir kavşak. O sanayi sitelirinin de zaman içinde oradan kaldıracağını hayal ediyorum var sayıyorum. Uzun süre alacak ama yapılması gereken iş. Bence de Değirmendere bölgesinde yapılması gerek. Orada tek yerimiz var. Mevcut Otogarın bulunduğu alan. Öteki türlü kamulaştırma yapmamız lazım. Şehir yeni otogar arzu ediyor. O noktada karar aşamasındayız. Hatta bugün yarın karar verip, yeni otogarın projelerinin yapılması için düğmeye basacağız. Son aşamaya geldik.
TRABZON LİMANI 2026’YA KADAR..
Limanın 2026 ya kadar süresi var. Onların hakkı, biz hukuk devletiyiz. Ondan sonrası için Trabzon’a yeni liman düşünülmesi lazım. Doğuda, batıda.. Merkezde ki limanı başka maksatlarla, turizmsel daha çok kullanılması hususunu Trabzon düşünüp o çerçevede kullanılması lazım. Şehirde Murat Zorluoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olarak açıklandığımda 'Bu adam vali, gelecek etrafında korumalar olacak, vali gibi şehri yönetecek' gibi eleştiri veya algı da oluşturuldu. Veya böyle bir beklenti oldu. Ben sivil bir adamım. Van’da Kayyum görevi, PKK’nın bir numaralı hedefi olmama rağmen vatandaşla diyaloğu yüz yüze cadde de kurduk. Ben orada koruma ordularıyla gezmedim. Elbette tedbir alacağız. Ben 26 yıldır devlete hizmet eden biriyim. Burada öyle güvenlik şeyim yok. Elbette Büyükşehir Belediye Başkanı, eski Vali ve Kayyum olarak bir takım riskler taşınıyor. Devlet bizi istesekte istemesekte koruyor. Bu vali tarafında belediye başkanı etrafında koruma ordusuyla geziyor böyle bir şey yok. Yanımda elbette bir korumam var. Emniyet gerektiğinde ilave beni koruyor. Onlarda hissettirmeden. Benim koruma arkadaşlarımın vatandaşla benim iletişimim olumsuz etkileyecek durumu yok. Biz koruma kararı olan bir kişiyiz. Bu mücadeleyi yaptık.