Ayasofya bahçesinin peyzaj projesi değişti
Trabzon'un tarihi Ayasofya Camisinde yapılan restorasyon çalışmalarında genişletilen taş yaya yollar kamuoyunda tepkiye neden olmuştu. Bahçedeki taş yollar ortadan bölünerek yeşillendirileceği kaydedildi. Ayasofya ile ilgili bu ve buna benzer merak edilen konularda yetkililerden açıklama aldık. Trabzon’un tarihi Ayasofya Camisinde yapılan restorasyon çalışmalarında genişletilen taş yaya yollar kamuoyunda tepkiye neden olmuştu. Bahçedeki taş yollar ortadan bölünerek yeşillendirileceği kaydedildi. Ayasofya ile ilgili bu ve buna benzer merak edilen konularda yetkililerden açıklama aldık.
TAŞ YOLLAR YEŞİLLENDİRİLECEK
Yetkililerden yapılan açıklamada, “Yaptığımız her şey doğrudur, diye düşünmüyoruz. Eğer toplumda bir talep varsa değerlendirebiliriz dedik. Genel Müdürlüğümüzle de yapılan istişare sonucu taş yolların batı kısmını ve kuzey kısmını ortadan bölerek yeşil alan oluşturacağız. Komple sökme şeklinde değil de içerisindeki düzenlemelerle sorunumuzu çözeceğiz. Ayasofya’nın hiçbir taşına zarar vermeden titizlikle yürütüyoruz çalışmaları. Aslında her koyulan taş koruma amacıyla yapılmaktadır. Yaklaşık 15 akademisyenle birlikte çalışıldı, görüş alındı. Burada bizim heyecanımız var. O heyecanla işlerimizi yürütüyoruz. Aslında bu alanın yeşillendirmesi, bitkilendirmesi yapıldıktan sonra bu bile rahatsız etmeyecekti.” şeklinde ifade edildi. BAHÇEYE HAZIR ÇİM EKİLECEK Konuya ilişkin edinilen bilgiye göre, “Çimlerin sulama kanallarını geçirdiğimiz için kazı çalışmaları yapılıyor. Şuan şantiye alanı bundan dolayı yeşillikler henüz çıkmadığı için görüntü üzerinden algı oluşturuldu” yönünde aktarıldı. Ayasofya’nın bahçesinin yeşil alanlarına hazır çim sipariş verildi. Çimlerin çıkması beklenmeden çim ekimi gerçekleştirilecek. Kamuoyunda oluşturulan algının haksız olduğu Ayasofya açıldığında bunun görüleceğine değinildi.
FRESKLERİ KAPATAN PERDE SİSTEMİ YERİNE MODERN UYGULAMA YAPILACAK
Hem cami kullanıcısına hem de ziyaretçiye tüm eser olduğu gibi yansıtılacak. Perde uygulamaları kaldırılarak farklı çözümlerle fresklerin, kubbenin görünmesi sağlanacak. Zemindeki mozaiklerin üzerine cam döşemeler yapıldı. Hem müze işlevini yerine getirecek hem de ibadethane olarak kullanılacak. Açılışı haziran ayının sonunda Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve çok sayıda bürokratın katılımıyla gerçekleştirilecek.
AÇIK HAVA MÜZESİ ÖNERİLERİNE ‘AYASOFYA TEK BAŞINA BİR ESER’
Ayasofya tek başına bir eser. Bahçenin açık hava müzesi statüsünde olması girişlerin müze prosedürüne göre uygulanması demektir. Ayasofya, cami olduğu için girişlerin ücretli olması söz konusu olamaz. Ayasofya’nın bahçesinde sütunlar sergileniyor. Müze müdürlüğünün envanterindeki mezar taşları bahçeye yerleştirilecek. Ancak insanlar Ayasofya’yı görmek için geliyor. Ayasofya’nın önüne hiçbir şey geçemez. Ayasofya’nın açık hava müzesi desteğine ihtiyacı yok.
TRABZON’UN İMAJINA ZARAR GELMESİN
Oluşturulan yanlış algının Trabzon’un imajına dışarıda zarar verdiği belirtilerek “Trabzon’un imajına gelecek zarar hepimizi etkiler. Spordan siyasete diğer tüm alanlarda etkiliyiz. Trabzon’la ilgili olumsuz şeyler 1’e 10 büyüyor. Kendi ayağımıza sıkıyoruz.” denildi.