Trabzon Tabip Odası Başkanı Dr. Kibar Yaşar Güven, Sağlık Bakanlığının pandemi sürecini şeffaf yürütemediğini süreci tüm sağlık meslek odalarıyla planlaması gerektiğini vurguladı. Güven, “Covid-19 salgın sürecini bugüne kadarki yönetiliş biçimini yetersiz ve kaygı verici buluyoruz. Sağlıkçılarımız salgının yanı sıra dövülüyor, yaralanıyor, ölüyorlar. Yıllardır çıkarılamayan etkili bir şiddet yasası nedeni ile sağlıkçılar tükeniyor.” dedi.Kovid-19’dan hayatını kaybedenlerin açıklanandan daha fazla olduğuna işaret eden Güven, “Sadece hekimler ve sağlık çalışanları değil, babalarımız, annelerimiz, kardeşlerimiz ölüyor. Daha çok olduğunu bildiğimiz ama resmi olarak açıklanan rakamlarla dahi her gün 50 yurttaşımız, önlenebilir bir hastalık olan Covid-19’dan hayatını kaybediyor.” diye konuştu. Kovid sürecinin yanında Dr. Güven, “Sağlıkçılarımız dövülüyor, yaralanıyor, ölüyorlar. Yıllardır çıkarılamayan etkili bir şiddet yasası nedeni ile sağlıkçılar tükeniyor.” dedi.
SALGIN SÜRECİ ŞEFFAF YÖNETİLSİN
Güven, aynı zamanda Covid-19 salgın sürecinin bilimsel yöntem, şeffaf veri ve ilgili tüm kesimlerin katılımı ile etkin ve koordineli bir anlayışla yönetilmesini istediklerinin üzerinde durdu. Covid-19 salgın sürecinin bugüne kadarki yönetiliş biçimini yetersiz ve kaygı verici bulduklarını söyleyen Güven, ülkeyi yöneten yetkili kişi ve kurumlardan salgın tedbirleri, salgın bütçesi, salgın koordinasyonu, salgın planlaması konusunda acil, kapsayıcı ve inandırıcı program açıklamalarını beklediklerini ve ülkenin en önemli ve gerçek gündeminin Covid-19 salgını olduğunun kabul edilmesini ve ülkeyi yönetenler başta olmak üzere tüm kişi ve kurumların bu gerçekliğe uygun tutum almasını istediklerini aktardı.
COVİD-19 İŞBİRLİĞİ VE ORTAK ÇALIŞMA MECLİSİ OLUŞTURULSUN
TBMM’nin açılmasını beklemeden bütün partilerin, Covid-19 salgını konusunda işbirliği ve koordinasyon sağlamak üzere bir araya gelmeleri çağrısında bulunan Güven, Sağlık Bakanlığı’nı başta TTB olmak üzere bütün sağlık meslek odaları, sağlık sendika ve dernekleri ile birlikte “Covid-19 işbirliği ve ortak çalışma meclisi” oluşturmasını talep ettiklerini bildirdi. Güven, ayrıca salgının yaygınlaştığı, 8 günde 8 hekimin hayatını kaybettiği, herkesin kendisi ve bütün yakınları için sürekli tedirgin olduğu bir süreçte herhangi bir başarıdan söz edilemeyeceğinin üzerinde durdu..
KOVİD-19 MESLEK HASTALIĞI OLARAK KABUL EDİLSİN!
Sağlıkçılar için koşulların iyileştirilmesini talep eden Güven, “Hekimler ve bütün sağlık çalışanlarının ölüm-kalım savaşına dönüşen Covid-19 mücadelesinde yalnız bırakılmayacaklarını, korunacaklarını, bu insanüstü çabaların farkında olunduğunu gösterecek; maddi ve manevi olarak destekleyecek, hastalanan ve vefat eden arkadaşlarımızın ‘meslek hastalığı’ tanımını kabul edecek Sağlık Bakanlığı ve hükümet tutumu istiyoruz. Salgının yaygınlaştığı ve uzun süreceğinin yadsınamaz hale geldiği bir dönemde hekimler ve sağlık çalışanlarının çalışma sürelerinin 6 saate indirilmesini, dinlenme yer ve zamanlarının pandemi göz önünde bulundurularak yapılandırılmasını ve yeterli sayıda kişisel koruyucu ekipman sağlanmasını, bu hususta hiçbir aksama yaşanmamasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.