KTÜ Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadettin Korkmaz, müjdenin önemli olduğunu belirterek, ülkenin 6 yıllık gaz ihtiyacını karşılayacak bir kuyu. Ancak sondaj devam ediyor. Söylenene göre iki ayrı seviyede de daha gaz bekleniyor. Yani sondaj tam manada bitmiş değil” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün açıkladığı Karadeniz’deki Doğal gaz müjdesine dair Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Bilimleri Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalından Prof. Dr. Saadettin Korkmaz açıklamalarda bulundu. Doğal gaz bulunmasının iyi bir haber olduğunu belirten Korkmaz, “ Kuyudan önemli bir miktar gaz çıktığını düşünüyorum. Yalnız tek tereddüttüm rezerv konusunda. Tek kuyu ile rezerv hesaplaması oldukça zordur. Tam bir rezerv hesaplayabilmek için o sahada çok sayıda kuyu açarak, gazlı seviyenin kalınlığı, yayılımı ve birde gaz üretim miktarı hesaplandıktan sonra rezervler ortaya konur. Bu benim biraz tereddüt ettiğim bir konu. Birde Karadeniz’de büyük ölçekli bir yatak ve sondaj devam ediyor. Sondaj da bitmedi daha deniz tabanın itibaren yaklaşık Bin 500-Bin 600 metrelerden devam eden bir sondaj. Hatta söylediklerine göre iki ayrı seviyede de daha gaz bekledikleri seviye var. Yani tam manada sondaj bitmiş değil. Ama sevindirici bir haber.” ifadelerini kullandı.
6 YILLIK DOĞAL GAZ İHTİYACI KARŞILANIR
Türkiye’nin doğal gaza ihtiyacı olduğunu söyleyen Korkmaz, sözlerine şöyle devam etti: “Doğal gazımızın yüzde 95’den fazlasının dışardan ithal ediyoruz. Türkiye’de yılda yaklaşık 50 milyar metre küp doğal gaz tüketiyor. Bu rezerv gerçekse Türkiye’nin 6 yıllık ihtiyacı demek. Dolayısıyla sahanında geliştirilmesi lazım. Bu arama kuyusu bölgede 250 metrekarelik bir alan orada en az belki 15-20 tane daha kuyu açılması lazım. Uzun ve pahalı bir süreç çıkan doğal gaz Karadeniz’in neredeyse ortası 150 metre kıyıya. Bunun borularla karaya taşınması gerekiyor. Yani o uzun bir süreç. Türkiye petrol ve doğalgaza yılda 45-50 milyar dolar (fiyatlar değişiyor) para ödüyor. Doğalgazı kendi kaynağından karşıladığın zaman yılda ortalama 15 milyar dolar para kalacak. Dolayısıyla oda bizim ticari açığımızı olumlu yönde etkileyecek.”
NE KADAR ÇOK SONDAJ, O KADAR ÇOK PETROLE ULAŞMA ŞANSI
Başka bölgelerde doğal gaz bulma şansı için bir şeyler söylemenin mümkün olmadığını aktaran Korkmaz, “Sondaj yapmadan bir şey söylemek mümkün değil. Çünkü araştırmalarda şunu yapabiliyoruz petrol erişebilecek noktaları kesinlikle tespit edebiliyoruz. Ancak o noktada petrolün olup olmadığını bilmenin tek yoluna sondajdan geçiyor. Dolayısıyla ne kadar çok sondaj yaparsak petrole ulaşma şansımız o kadar fazla olur. Aramalarda 10 kuyuda 1 kuyu gaz bile çıkarsan bu çok büyük bir başarıdır. Dünya ortalaması genelinde 20 arama kuyusundan 1 tanedir. Pahalı bir iş. Derin denizlerde çok daha pahalı bir iş. Karalarda mesela bir sondajın maliyeti 1 milyon dolar ama derin denizlerde bir kuyunun maliyeti 80-100 milyon dolar arasında değişiyor. Bu kuyunun derinliğine göre de değişiyor. Karadeniz’de sondajı yapıldığı su derinliği Bin 800 - 2 Bin metre o derinlikte bir sondaj yapmak son derece zor ve ileri teknoloji gerektiren bir çalışma.” açıklamalarında bulundu.
“DÜNYADA BÜTÜN KAVGALAR DOĞAL GAZ YÜZÜNDEN”
Türkiye’nin dışa bağımlılığını ne kadar azaltılırsa o kadar önemli bir sonucun ortaya çıkacağını dile getiren Korkmaz, “Türkiye enerjide dışa bağımlılığını ne kadar azaltırsak bizler için o kadar önemli bir imkân. Dolayısıyla bir an önce bu yüzde 90 dışarıya bağımlılığını azaltarak yüzde 50 seviyelerine veya daha da düşük seviyelere çekmek zorundayız. Zaten dünyadaki bütün kavgaların temelinde yatan neden enerji kaynakları yatıyor. Dünyada bütün kavgalar doğal gaz yüzünden. Dünyadaki en çok Orta Doğu’da kavga var. Nedeni dünya petrollerin yüzde 70’i Orta Doğu’da olduğu.” diyerek değerlendirmelerine son verdi.