Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Numune Kampüsü’nde normal doğum farkındalığı oluşturmak için düzenlenen basın toplantısına Milletvekili Bahar Ayvazoğlu da katıldı. Başhekim Prof. Dr. Süleyman Türedi, Trabzon’da diğer hastanelerde yüzde 41 olan sezaryen olayının Numune Hastanesi’nde yüzde 18’e düşürüldüğünü söyledi. Türkiye ortalamasının ise yüzde 53 olduğu belirtildi. Trabzon’da özel ve devlet hastanelerinde sezaryen oranının yüzde 41 olduğu, Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ise sezaryen oranının yüzde 18’e düşürüldüğü açıklanarak 2023 hedeflerine doğru hızla ilerlendiği kaydedildi. Trabzon Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Numune Kampüsünde normal doğum farkındalığı oluşturmak için AK Parti Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu, Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Süleyman Türedi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Sorumlusu Doç. Dr. Yeşim Bayoğlu Tekin, Yeni Doğan Kliniği Sorumlusu Dr. Berna Hekimoğlu’nun katılımıyla dün basın toplantısı düzenlendi. Hastanenin doğum sürecini genel hatlarıyla ve ‘anne dostu hastane’ hüviyetini kazanması için kurumun sahip olması gereken özellikler hakkında bilgi verildi. Türedi, “Son dönemde hastanemizde ‘bebek dostu hastane’ hüviyetinin üzerine ‘anne dostu hastane’ hüviyeti kazanmamız vesilesiyle toplumsal farkındalık yaratmak istedik. Değerli vekilimiz bize hem evladını hem canını emanet etti.” dedi.
MİLLETVEKİLİ AYVAZOĞLU, FARKINDALIK OLUŞTURDU
Hastanede yaşadı doğum sürecini anlatan Ayvazoğlu, “Hayatımın en özel ve anlamlı deneyimini üçüncü kez yaşadığım yer burası. Süreçte şaşkınlıkla karşılaştığım bu kadarı varmıymış dediğim bir takım usullerle karşılaştım. Siyasi kimliğimden ötürü annelerimizi bu anlamda teşvik edebilmek için bugün buradayım. Tıbbi yeterlilik anlamında her şeyden önce sizi rahatlatan bir ekip var. Evladımın bir hastalık geçirmesiyle hastanenin yoğun bakım sürecini de yaşamış olduk. Yavrularımıza orada gösterilen ilgiyi, hasta bakıcısından, hemşiresine, doktoruna kadar herkesin anne şefkatiyle o çocuklara olan yaklaşımını, profesyonel ekip çalışmasını yakından görmüş olduk. Sağlık politikalarımızın da çok önemli desteği var. Cumhurbaşkanımız ve kıymetli eşi Emine Erdoğan’ın da bu konuda önemli çalışmaları var. Sezaryen oranları ülkemizde çok yüksek idi. Bebek dostu hastanelerle bu oran ciddi şekilde kademeli olarak düşmeye başladı.” şeklinde ifadelere yer verdi.
SEZARYEN SIRALAMASINDA 3. ÜLKEYİZ
Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesinin sezaryen oranını yüzde 18’e düşürdüğünü kaydeden Doç. Dr. Tekin, “Sağlık Bakanlığının başlatmış olduğu ‘anne dostu hastane’ projesi 2015 yılından beri devam eden bir projedir. Türkiye’de 75 tane hastane bu unvanı kazanmıştır. 2019 yılında Türkiye’deki sezaryen oranı yüzde 53 olduğu saptandı. 3. sırada en çok sezaryen oranına sahip ülkeyiz. Amacımız normal doğumu teşvik etmek. Kendi hastanemizde bu oranı yüzde 18’e düşürdük. Bunun da sebebi anneyi eğittik, suda doğum yaptırdık, Epidural doğum yaptırarak sezaryen oranını azalttık. Demek ki olay anneyi eğitmekten geçiyor. Anneyi güvende hissettirdiğinde, ona güzel bir ortam sağladığında süreç normal doğum şeklinde ilerliyor.” diyerek normal doğumun faydalarını anlattı.
NORMAL DOĞUM TAVSİYE EDİLMELİ
Dr. Hekimoğlu ise, normal doğumda bebeklerin bağışıklık sisteminin güçlü olduğuna dikkat çekerek “Yapılan araştırmalarda sezaryenle doğan bebeklerde çok fazla alerjik hastalıklar görüldüğü ortaya çıkmıştır. Normal doğumun bebeklerde hem bağışıklık kazanmasında hem de anne sütünün daha fazla olmasında çok faydası olmaktadır. Uzmanlar olarak normal doğumun önerilmesini tavsiye ediyoruz.” diye konuştu.