Seçim sürecini değerlendirerek konuşmalarına başlayan CHP Ortahisar Belediye Başkan Adayı Salih Akyüz, “50 gündür sokaklardayız, esnafın yanındayız, çay ocaklarındayız, bir çok insanımızla yüzleşiyoruz. Bu yüzleşmenin çok önemli olduğunu düşünüyoruz ve herkese ulaşmaya çalışıyoruz. Esnafımız, ticaretle uğraşan insanlarımız çok zor durumdalar. Gençlerin gözlerinde pırıltıyı görünce, elimizden geleni yapmak durumundayız. 6 bine yakın esnafla, ticaretle uğraşan vatandaşlarımızla el sıkıştım. Sanayideki esnafın yarısı kapalı durumda. Trabzonlunun onuru var ya o nedenle dik durmaya çalışıyor ve dükkânını kapatmıyor, kirasını vermeye çalışıyor. Ailelerle konuşuyoruz, aileler çocuklarının gelecekleri için çok ümitli değiller. Bu ortamda siyaset yapmanın zorluğunu anlayabiliyorsunuz. Ülkemizde de zaman zaman bu tür sıkıntılı durumlar olmuştur. Biz umutlu olmalıyız. Memleketimiz ticaret, turizm kenti, baskın bir kültürü ve karakteri var, bunlar bizim zenginliklerimiz. Bizi yöneten arkadaşlarımız varlıklarımızı unutmuşlar. 5 yıldır bu şehrin varlıklarını yok saymışlar. Ne ticarette, ne moralde bu kadar düşüş olmadı. Yatırım yaparken bilim ve akıl denen olguyu unutursak, böyle sıkıntılı hale geliriz. Kaynakların nasıl müsrifçe harcandığını size anlatmak istiyorum. Önce büyük sorunlar yaratıyorlar, sonra bu büyük sorunları çözmek için büyük çözümler üretiyorlar” ifadelerini kullandı.
ÇÖMLEKÇİ VE AKYAZI’YA İKİ MEGA PROJE
Projelerini anlatan CHP Ortahisar Belediye Başkan adayı Mehmet Salih Akyüz’ün iki mega projesi ilgi çekti.
Akyazı’da dolgu alanında sadece stat olmasından dolayı yılda 20 gün kullanıldığına dikkat çeken Akyüz, “Kullandığımız Akyazı Dolgu alanı. O kadar büyük alan yılda 20 gün kullanılıyor. Bizim hazırladığımız projede bu alan yılın 365 günü kullanılabilecek. Akyazı dolgu alanında denize yakın alanlar halkımızın denizle buluşabileceği, keyifli vakitler geçireceği yeme içme mekanlarının bulunduğu ışıl ışıl dönme dolap heyecanının yaşanacağı haftanın her günü değerlendirilen marka bir alan olacak” dedi.
Boztepe’de yapılacak Şelale Projesini de açıklayan Akyüz, yılda 1 milyon turist hedeflediklerini kaydetti. Akyüz, “Trabzon’da 1 milyon turist hedefliyoruz. 1 milyon turist demek 25 bin insana yeni kaliteli iş imkanı demek. Kendi kaynaklarımızı doğru kullanmak zorundayız. Değirmendere vadisinden derivasyon tüneliyle Boztepe’ye getirilecek su yaklaşık 90 m yüksekten, şelale şeklinde akıtılacak. Suyun indiği alanda botanik park oluşturulacak. Bölgeyi terk edecek su Çömlekçi Kentsel Dönüşüm alanına ulaşacak, burada gondol kanalları yapılacak. Temiz suyun bölgeye sağlanması, suyla birlikte hayatın canlanması ve meydan ile bütünleşen yeni kent alanı oluşturulmasını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
TRAMVAY PROJESİ
Trabzon’un en büyük ihtiyaçlarından birisinin tramvay olduğuna dikkat çeken Başkan Adayı Akyüz, “Bir çok şehirde bu konforu insanlara sunmuşlar. Trabzon’da ise bizi yönetenler birbirlerinin arkalarına gizlenerek bu konuyu gündem dışında bırakmışlar. İyi çalışılması gereken bir konu. İnsanımıza bu konforu sunduğumuzda şehrin çekiciliğini arttırırsın. Trabzon’a 30 milyar lira gelmiş. Bunu yabancı paraya çevirdiğin zaman 5,5 milyar dolar eder, bu ne demek biliyorsunuz. 50 bin kişilik şehir kurarsınız. Çift hatlı bir tramvay yapılabilirdi, bu hizmeti bizden neden esirgiyorsunuz. “Neden yapılmadı?” Diye soruyoruz “Şoför esnafımızı küstürmeyelim” diyorlar. Yönetici dediğin şehrin bütün kaynaklarını çoğaltmaya çalışır. Alternatif sunar. Biz tramvayın acilen Trabzon’a kazandırılması için uğraşacağız” dedi.
19 MAYIS KAPALI SPOR SALONU
Avni Aker Stadyumu, 19 Mayıs Kapalı Spor Salonu ve Yavuz Selim Sahası’nın yok edilmesiyle şehrin spor kültürünün kazındığını ifade eden Akyüz, “Bir kentin yüz yıllık bir spor kültürünü yok ettiniz. Bilim dediğimiz şey öngörmektir. Bunu önceden görebilmeliydik. Avni Aker Stadyumu, 19 Mayıs Kapalı Spor Salonu ve Yavuz Selim Sahası’nın bu şehrin kalbinden koparılmasının çok büyük zararları oldu, olacak da. Bütün sporcularımız buraya geliyordu. Bunu kaldırdık yerine bir şey koyabildik mi? Avni Aker’in ticaretteki zararını Taşbaşında sorduk, “Biz maç olduğu günler para kazanıyorduk” dediler” İfadelerini kullandı.
GAZİPAŞA ÇİFT YÖN
Trapark uygulamasından herkesin şikayetçi olduğuna dikkat çeken Akyüz, “Trapark uygulamasını değiştirmek için mücadele edeceğiz. Bu yaşamı zorlaştıran hale geldi” dedi. Gazipaşa’nın çift yönlü trafiğe açılması gerektiğini ifade eden Başkan Adayı Akyüz, “Esnaf ziyaretlerimizde bu caddenin eski neşesinin ortadan kalktığını gördük. Trafik akışı bu caddemizi canlandırıyor. Trapark uygulaması buradan kaldırılarak çift yönlü trafik akışı sağlanmalıdır” dedi.
TRABZONSPOR’A DOKUNMA!
Trabzon kent merkezinde bulunan Trabzonspor Müzesi’ni Akyazı Spor Kompleksi’ne taşıma düşüncesine eleştiri getiren Akyüz, “Bu şehrin ticari hayatını bozan bir takım sorunlardan bahsettik. Bu fikir de onlardan biri. Trabzonspor müzesini ziyaret ettik, “bizi buradan çıkarmak istiyorlar” dediler, stadın altına göndereceklermiş. Trabzonspor bu şehrin markası, bu müzeyi sene de 300 bin kişi ziyaret ediyor. Kent merkezine bu kadar çentik atılır mı? Bütün esnafın zarar göreceği bir uygulama. Bu arkadaşlarımız bu şehrin içini boşaltmaya meraklılar. Biz bu şehri zenginleştirmek için geliyoruz” dedi.
GÜLCEMAL PROJESİ
Gülcemal projesi ile insanları denizden daha çok uzaklaştırıldığını belirten Akyüz, “Baktığımızda çok fazla paralar harcanıyor. Süreç içerisinde dayanıklılığı tartışılacak bir mendireğin yapılması akla mantığa aykırı. İnsanları denizle buluşturmak için sahile çekip önüne Çin seddi çekiyorsunuz. Biz bu yanlıştan acilen dönülmesi gerektiğini savunuyoruz” dedi.
KÜLTÜR SANAT
Trabzon’un kültürel yapısının zenginliklerine dikkat çeken Akyüz, bu zenginlikleri değerlendirilebilecek alanların az olduğunu söyleyerek “Bu kentin çok zenginlikleri var. Trabzon’un özellikleri çok fazla. Kültür alanında kaybettiğimiz opera binası var. Şuanda hizmet veren Haluk Ongan Kültür Merkezi’nin büyütülmesi ve daha modern bir hale getirilmesi gerekiyor. Yeni bir tiyatro binasına ihtiyacımız var. Kent müzesi açıldı ama burası ancak sanat galerisi olabilir. Bu kentin yapısını gösteren bir maketin olduğu, arkasında kültür birikimlerinin sergilendiği, kültürümüzü daha iyi tanıtacağımız bir kültür binasına ihtiyacımız var” dedi.
FESTİVALLER ŞEHRİ
Trabzon’u festivaller şehri yapacağını ifade eden Akyüz, “Yayla şenliklerimiz var ama dışarıdan yerli turisti ve yabancı turisti çekebilecek festivallerimiz olması lazım. Ben bu şehrin festivaller şehri olması için elimden geleni yapacağım. Festivale gelen insanlardışarıdan daha fazla insanın gelmesini sağlayacaklar” dedi.