KTÜ Orman Fakültesi emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lokman Altun, dünyayı saran Kovid-19 pandemisinden ziyade insanlığı küresel ısınmadan kaynaklı tehlikelerin beklediğini açıkladı.
Bugün dünyanın mücadele ettiği yeni tip koronavirüs salgınından sonra yarın dünyayı hangi tehlikelerin beklediğini soran Altun, “Bütün dünyanın başına bela olan virüs, dünyanın gelişmiş birçok ülkesi başta olmak üzere, diğer ülkelerini de kendisi ile mücadelede çaresizlik içinde bırakmış ve bırakmaya da devam etmektedir. Dünya insanlığı böyle bir saldırı karşısında hazırlıksız yakalanmış, teknolojik sahada elde etmiş olduğu başarıların hiçbir fayda vermediğine şahit olmuştur. İnsanlar alışık olmadığı bir tarzda evlerinde mahpus hayatı yaşamaya başlamış, ruh sağlıkları üzerinde travmalar oluşmuş. İnsanlar tedirginlik yaşamaya devam etmemektedir. Virüs bu görüntüsü ile bir taraftan hayatımızı alt üst ederken, diğer taraftan da bütün öngörüleri iptal etmiş durumdadır. Bugünkü derdimizin adı, Covid–19, peki yarınkinin adı ne olacak?” diye konuştu.
“KORONAVİRÜS GELECEKTE ÇOK BASİT KALACAK”
Koronavirüs gelecekteki virüslere karşılık basit kalacağını söyleyen Altun, “Alman ve Belçikalı bilim adamlarının yapmış olduğu bilimsel çalışmalarda; küresel ısınmaya bağlı olarak Kuzey Kutbunda çok geniş bir yayılışa sahip olan Permafrostların eridiğini, çağımızın hiç tanımadığı binlerce mikrop ve virüsün, gün yüzüne çıkmakta olduğunu belirtmişlerdir. Bugün uğraştığımız virüs, gelecekte yaşayacaklarımız karşısında belki de çok basit kalacaktır. Permafrosttan ortaya çıkacak antik mikrop ve virüslerin gelecekte insan veya hayvan sağlığı için büyük bir tehdit oluşturacağı açıktır.” şeklinde ifade etti.
“NASIL BİR FELAKETLE KARŞI KARŞIYA OLDUĞUMUZUN FARKINDA DEĞİLİZ”
Küresel ısınmanın tehlikesinin henüz kavranmadığını açıklayan Altun, “Yıllardır küresel ısınma ve iklim değişikliği üzerinde birçok uyarılar yapılmış, alınması gereken önlemler üzerinde durulmuş olmasına rağmen, yeterli önlemlerin alınmadığı görülmektedir. Zira insanlık, nasıl bir felaketle karşı karşıya olduğunun, henüz farkında değildir. Dünya nüfusunun %20’sini oluşturan kalkınmış ülkeler, dünya kaynaklarının %80’ini kullanmakta ve bu oranda da dünyayı kirletmektedirler. Atmosferin %36’sını ABD kirletmekte, bunu sırasıyla Çin, Rusya, Japonya, Hindistan, Almanya takip etmektedir. Şunu açık olarak ifade etmeliyim ki, gelişmiş sanayi ülkeleri dünya üzerinde yaşanan iklim değişikliklerinin ve küresel ısınmanın en birincil sorumlularıdır.” ifadelerine yer verdi.
“DÜNYA MÜŞTEREK KORKU YAŞIYOR”
Salgın nedeniyle dünyanın ortak kaygı içerisine girdiğini anlatan Altun, “Şuan geldiğimiz noktada bir virüsün dünyayı durdurduğuna şahit oluyoruz. Bundan kurtulmanın yollarını arıyoruz. Dünyadaki bütün sağlık çalışanları büyük bir özveri içerisinde çalışmalarına devam ediyor. Dünya, dünya olalı böylesine müşterek bir kaygı ve korkuyu bir arada yaşamadı. Bu korkudan biraz uzaklaştığımızda yavaş yavaş hayatı, ekonomiyi ve parayı da konuşmaya başlayacağız. Oraya bulaşan virüsün, nasıl bir tahribat yaptığını da göreceğiz.” diye belirtti.
“YA BATACAĞIZ YA DA MÜCADELE EDECEĞİZ”
İklim konusunda da dünyanın aynı duruşu sergilemesi gerektiğine değinen Altun, “Dünya devletlerinin bir araya gelerek Covıd-19’a karşı mücadelede göstermiş oldukları birlikteliği aynı ruh hali, yaratıcılık ve kararlılıkla iklim çöküşünü durdurma ve onarma noktasında da göstermeleri kaçınılmaz bir hal almıştır. Bunu gerçekleştirmedikleri zaman gelecekte daha büyük felaketlerle yüzleşmemiz kaçınılmaz olacaktır. Başka çıkar yolu yok bunun. Ya bozduğumuz ekolojik sistemleri düzletecek önlemleri alıp titizlikle uygulayacağız, ya da bela ve musibetlerin içinde kaybolup gideceğiz. Tercih dünyayı yönetenlerin.” dedi.