KTÜ'de döner isyanı…

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesinde Döner Sermayeden hak ettikleri payları alamadıklarını ileri süren sağlık çalışanları basın açıklaması yaptı. Türk Sağlık – Sen tarafından Tıp Fakültesi A Blok önünde yapılan basın açıklamasına çok sayıda hastane çalışanı katıldı.  Ellerinde “Döner sermaye katkımız var, adil dağıtım istiyoruz”, “Döner sermaye sıfırlandı”, “Döner sermaye sistemi acilen değişmeli”, “Döner sermaye artık dönmüyor”, “Memurlar 1 yıldan beri döner sermaye alamıyor” şeklinde dövizler taşıdı.  

 DÖNER SERMAYE NEREDEYSE...

Daha önceki yıllarda yılın ilk beş ayında çalışanlar bir miktar döner sermaye alabildiğini kaydeden Sağlık – Sen Trabzon Şube Başkanı Mustafa Serdar, “Bu yılın Ocak ve Şubat aylarında bu durum tersine dönmüş yüzde 22 oranında döner sermaye ödenmiştir. Oysa yönetmelik gereğince Acil Servis, Yoğun Bakımlar, Yanık ve Diyaliz Ünitesi, Ameliyathane ve benzeri yerlerde çalışan her ay maaşlarının yüzde 200’ü, diğer servis polikliniklerde çalışan sağlık çalışanları ise yüzde 250’si oranında döner sermaye almaları gerekirken bu oran neredeyse sıfırlanmıştır. Bırakın normal poliklinik ve servis çalışanlarını riskli birimlerde çalışanlar dahi döner sermayelerine aylık 80 TL ve 150 TL olarak almışlardır” ifadelerini kullandı.

GEREKLİ ADIMLAR ATILMALI...

Sistemin tıkandığını ifade eden Serdar, “Hastanedeki iş yükü günden güne artarak dayanılmaz hale gelmişken, moral ve motivasyonları bitmiş çalışma azimleri kırılmışken ve neredeyse artık mesleklerinden soğumuşken bir de döner sermayelere dokunmasaydınız bari! Oysaki sağlık hizmeti bir ekip halinde yürütülmektedir. Daha yılın ilk iki ayında bu durum yaşanıyorsa bundan sonra ki aylarda çalışanları daha zor günler beklediği açıktır. İlimizde bir kaç hastane hariç hemen her hastanede performansa dayalı döner sermaye ek ödemeleri yapılmaktadır. Hastane yönetimi çalışanlara diğer hastanelerde ki emsalleri kadar döner sermaye ödemesi yapmanın yollarını aramalıdır” dedi. Yapılması gerekenleri sıralayan Serdar, sözlerini şu şekilde sürdürdü: Yüksek öğretim kurumu (YÖK) Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Hükümet gerekli adımları bir an önce atmalı ve sendikaların da görüşünü alarak performansa dayalı ek ödeme döner sermaye sistemini acilen yeniden düzenlemesi gerekmektedir. Bu çerçevede Maliye Bakanlığınca bir çalışma yapılarak 10 yıldan beri arttırılmayan Sağlık Uygulama Tebliği fiyatlarının günün hayat, şartlarına ve enflasyon oranına göre arttırılması sağlanmalıdır. Zira hastanenin en önemli gelirini SGK’dan gelen para oluşturmaktadır.

 FARABİ HASTANESİNİN BORÇLARI SİLİNMELİ..

Yapılacak yasal değişiklerde Farabi Hastanesi ve tüm üniversite hastanelerinin borçları silinmeli ve döner sermaye sistemi üzerinden borç yükü alınmalıdır. Sözleşmeli devlet memurları ile kadroya geçen işçileri maaşları, SGK ve diğer zorunlu giderleri genel bütçeden ödenmelidir. Döner Sermaye karşılanan her türlü harcamalar genel bütçeden karşılanmalıdır. Öncelikle çalışanların yönetmeliğin ön gördüğü ek ödemeleri alabilmeleri için aylık dağıtılabilir döner sermaye oranları tavan rakamına yüzde 45’lere kadar arttırılmalıdır. Hastanelerin tamirat tadilat masrafları döner sermayeden değil genel bütçeden karşılanmalıdır. Bilimsel araştırma programına sağlanan yüzde 5’lik para katkı payı döner sermayeden değil genel bütçeden karşılanmalıdır. Üniversitelerin döner sermaye komisyonlarına sendika ve çalışan temsilcilerinin katılımı sağlanmalıdır. Hemşire ve personel açığı acile giderilmelidir. Önerilerimiz dikkate alınmaz ve döner sermaye bütçesinden bu harcamaların karşılanması deva ederse döner sermaye sisteminde biriken para ile çalışanlara döner sermaye ödenmeyeceği açıktır."



 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.