Son yıllarda Doğu Karadeniz'de heyelan, sel ve taşkın gibi doğal afetler sıkça yaşanırken, bölge şimdi de deprem riskiyle gündeme geliyor. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, bölgede artan heyelanların küçük ölçekli depremlerle tetiklendiğini belirtti. Bektaş, Karadeniz fayının aktif olduğunu ve 6.6 büyüklüğünde ya da daha büyük bir deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.
'KARADENİZ SAHİLİ TEHLİKE ALTINDA'
Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yaşanan 3.2 büyüklüğündeki depremi değerlendiren Bektaş, bölgenin kuzeyden Karadeniz fayı, güneyden ise Kuzey Anadolu ve Kuzey Doğu Anadolu faylarıyla çevrili olduğunu ifade etti. “AFAD verilerine göre Karadeniz fayında önümüzdeki 50 yıl içinde 6.6 büyüklüğünde bir deprem bekleniyor. Bu nedenle yapı stokunun buna uygun hale getirilmesi hayati önem taşıyor” dedi.
‘HEYELANLAR VE DEPREMLERİN BAĞLANTISI’
Depremlerin bölgede yamaçlarda heyelanları tetiklediğine dikkat çeken Bektaş, dağların yükselmesi, yağış ve depremlerin birlikte heyelan riskini artırdığını söyledi. "Küçük ölçekli depremler yamaçlarda çekiçleme etkisi yaparak stabil olmayan yapıları harekete geçiriyor" dedi. Özellikle 2012’den bu yana denizde ve sahil bölgelerinde 3 büyüklüğünde depremlerin arttığını kaydetti.
‘TEHLİKE DAHA BÜYÜK OLABİLİR’
AFAD verilerine dayanarak, Karadeniz fayının 6.6’dan daha büyük bir deprem üretme ihtimalinin de olduğunu belirten Prof. Dr. Bektaş, “Bu durum sahil kesimlerini daha tehlikeli hale getiriyor. Kumsal alanlar ise depremin etkisini artırıyor” dedi. Bölgedeki yapıların deprem riskine göre düzenlenmesi gerektiğini belirten Bektaş, halkı bilinçlenmeye davet etti. Karadeniz bölgesinde artan deprem ve heyelan riskleri, uzmanların acil önlem çağrısını bir kez daha gündeme getirdi.