Mahkeme, Büyükşehir’in imar planlarını iptal etti. TMMOB ŞPO Trabzon Şubesinin itirazı üzerine Trabzon İdare Mahkemesi'nce Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve 2018 yılında mecliste kabul edilerek, onaylanan, kentin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve bu planın dayanağı olan 1/25000 ölçekli .1 Planlama Alt Bölgesi Nazım İmar Planlarının yürütmesi durdurulmasının ardından şimdi de iptal edildi. Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı Hüsnü Akkan, planların çalışmaların ardından yeniden düzenleneceğini söyledi. Sürecin ardından planlar yeniden askıya çıkacak ve itirazlar yeniden alınacak.
GÜNDEME GELMİŞTİ
TMMOB Şehir Plancıları Odası Trabzon Şubesi tarafından, Trabzon Büyükşehir Belediyesince 2018 yılında onaylanarak kesinleşen Ortahisar ilçesini kapsayan ve 3 etaptan oluşan 1/5000’lik ve 1/25000’lik İmar Planları’nın, İmar Kanunu'na ve Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği kazanılmış hak kurallarına, şehircilik ilke ve esaslarına, şehrin gelecekte yaşayacak nüfusunu belirleyen nüfus projeksiyonlarına aykırı olduğu, planlardaki gösterim tekniğinin eksik gösterildiği, alt ölçekteki planlama kararlarının üst ölçekteki planlama kararlarına ve planlama alanı sınırlarına uymadığı gerekçesiyle planın iptali istemiyle Trabzon İdare Mahkemesi'nde dava açılmıştı. Mahkeme, imar planlarının mevzuata ve hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle yürütmesini durdurmasının ardından planlar iptal edildi.
YAPILAN HATALAR GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR
TMMOB Şehir Plancıları Odası Trabzon Şube Başkanı Ercan Şen, kentin imar planlarının açtıkları dava sonucu yürütmesinin durdurulduğunu söyledi. Yapılan hataların gün yüzüne çıktığını ifade eden Şen, "planlama sürecinde ilgili belediyeye katkı sağlamak ve daha sağlıklı yaşanabilir kentsel mekanların oluşması amacıyla kentle, kırsalla, nüfus ve işgücü ile tüm konular dahilinde oluşturulan imar planları üzerinden değerlendirmelerimizi hem sözlü hem de yazılı olarak sunduk. Ancak özellikle yüksek fazla nüfus belirlenmesi ve kentsel donatı alanı eksiklikleri hususlarında ve ilave yoğunluk artışları önerilmesi gibi konularda çekincelerimiz dikkate alınmadı. Gelinen süreçte kentin tüm bileşenlerini gözeten, hukuk kararında belirtilmeyen kentsel eksiklikleri de giderecek kentin geleceğine bir yön veren imar planlarının hem eleştirisel gözle hem de empati yaparak yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Şehir Plancıları Odası ve meslek mensupları olarak bu tür çalışmalara ve planlama sürecine katkı verebileceğimizin bilinmesi önemlidir. Diğer taraftan imar planlarını onama yetkisine sahip olan iradenin de bu planlar üzerinde mahkeme kararı çerçevesinde iyi düşünerek doğru kararlar almasının görevi olduğunu bilmelidir.” diye konuştu.