Trabzon Büyükşehir Belediyesinin en büyük kuruluşu olan Trabzon İçme Suyu ve Kanalizasyon İdaresi 1. Olağan Genel Kurulunun 2. Bileşimi bugün yapıldı. Genel Kurul Toplantısında ilk olarak Faaliyet Raporu oylandı.
İDARE KENDİ ELEŞTİRİLERİNİ AÇIKÇA İFADE ETMİŞTİR
Mecliste Faaliyet Raporuyla ilgili söz alan Sürmene AK partili Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Alioğlu, “Bu faaliyet raporunu dikkatlice okuduğumda 239. Sayfadan sonra idare kendi eleştirilerini açık açık ifade etmiştir. 239. Sayfadan sonra performans ölçüleri güzel çalışma oldu. Kitapta kalmamasını ve bundan sonra dikkate alınmasını rica ediyorum. Gerekli takiplerin yapılmasını idarecilerimizden istiyorum. Bizler sahadayız, vatandaşlardan talepler geliyor. Vatandaşların taleplerini değerlendirebiliyoruz. Ancak ilgimiz olmayan konularda, idarecilerimize ulaşmaya çalışıyoruz. Ulaşamadığımızda mesaj atıyoruz. Bu mesajların geriye dönmesini dikkate alınmasını rica ediyorum” dedi.
KÖYDEN MAHALLEYE DÖNEN YERLERDE KANALİZASYON VE FOSEPTİK SORUNU
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ise, “Şehrimizin içme suyu şebeke yenilemesi ki 565 km gibi alanda çalışılacak olan mega projeyi TİSKİ Genel Müdürlüğümüzle bu büyük adımı bu dönem atacağız. TİSKİ 5 yıllık kurumsallaşmasını, ikmal etmek üzere. İçme Suyu ve Kanalizasyon Daire Başkanlığında çalışan arkadaşlarımız mutlaka takviye edilmesi gerekiyor. İstatistiklere baktığımda Genel Müdürlüğün, binlerce çağrıya bu kadro ile cevap vermişse hakikaten ayakta alkışlamak lazım. Bu dairemizin kanalizasyon ile ilgili ciddi manada takviye edilmesi kanaatimi paylaşmak istiyorum. Karakaya, Akoluk su şebekesi ve kanalizasyon ile ilgili yapılan çalışmalar ile bizim Aygören Vadisindeki çalışmalar devam ediyor. Asıl sürekli olarak talep ettiğimiz mevcut mahallelerimizin, kanalizasyonu yapılmamış mahallelerimizin, kanalizasyon çalışmalarının bu yıl ki programa alınıp alınmadığı.. Yeniköy, Bengisi, Gölçayır, Akkaya, Karakaya, Kireçhane ve mücavir diğer sahalarımız… Trabzon’da içme suyu şebekesi ne kadar önemliyse, bu mahallelerde foseptik ve kanalizasyon sorunu ile yaz aylarında uğraşıyor olması o derece önemli. Benim TİSKİ’den en büyük beklentim o. Bu yıl bu mahallerimizin kanalizasyon sorunu giderilir” diye konuştu.
İÇME SUYU KANALİZASYON DAİRE BAŞKANLIĞININ PERSONELİ
İçme Suyu ve Kanalizasyon Dairesi Başkanlığının personelinin az olması ile ilgili gelen soruya TİSKİ Genel Müdürü Ali Tekataş, “İçme Suyu ve Kanalizasyon Dairesi Başkanlığının personeli ile ilgili biz 2019 Mayıs ayında organizasyon şeması oluşturuldu. Yeni organizasyon şemasında kurduğumuz işletmeler Dairesi Başkanlığımız var. İlçelerimizde ki mahallelerimizde ki muhtarlarımızın ve insanlarını direk muhatap olabileceği daire başkanlığı.. Organizasyonda en büyük payı Ortahisar ve Maçka ilçelerimizin yer aldığı 1. Bölge oluşturuyor. Yeni ekipler orada istihdam ediliyor. İçme Suyu ve Kanalizasyon Dairesi Başkanlığı kurulması gerekiyordu. İşlerin toptan hızla müdahale etmesi açısından İşletmeler Daire Başkanlığımızın altına aldık. Burada sanırım soru Ortahisarde 150’ye yakın, toplamda 450’ye yakın personel var” diye cevap verdi.
KÖYLERDE KANALİZASYON SORUNU
Mücavir alanlarda ki kanalizasyon problemleri ile ilgili konuşan Genel Müdür Tekataş, “Kanalizasyonların derele elması, yağmur sularıyla bitişik sistemde oluşması. Bunların bir şekilde denize, derelere, zaman zaman çok ilginç bir şekilde yakında ki araziye akması en büyük problem. Hakikaten oralara kısmi olarak çözülmüş lokal lokal kanalizasyon projesi var. Bizim oralara uygulamamız yeni sorun getirecek. Şehirle entegre kanalizasyon yapıp, yapmayı planladığımız büyük arıtma tesisine ulaştırmayı planlıyoruz. Onunla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Sadece bahsedilen mahallelerde değil, Bengisi, Kireçhane gibi yerlerde değil Yomra tarafından Kaşüstü’nden gelip, Beşirli’nin üst taraflarına devam eden Trabzon’u bir boydan, boya içeren proje çalışması başlattık. Ama şehrin kanalizasyon şebekesine entegre edilecek. Onları hep beraber ilerleyen zamanda Atık Su Arıtma Tesisine ulaştıracağız. Bu konuyla ilgili çalışma devam ediyor ama titiz şekilde ilerliyoruz. Hata yapmamak için” diye konuştu.
ARAKLI’DA YAĞMU SUYU SIKINTISI
Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi ise, “Araklı Türkiye’de deniz seviyesinden tek ilçe. Her yağmurda dükkanlarımız afet içinde kalıyor. Esnaflarla devamlı kavga ediyoruz. Yağmur Suyuyla alakalı DSİ ile alakalı plot çalışmamız vardı. Bunu bir an önce yapmamız gerekiyor. Bu konuda çok sıkıntımız var.
Araklı Derin deşarjla çalışıyor. Şahıslardan yer alamıyoruz. Çöple uğraşıyorum. Çöp sıkıntısını yaşarken bir de arıtma.. Daha önce derin Deşarjın olduğu yer müsait. Etrafında kamulaştırma yapılarak burada kurulma imkanı var. Orada yeri var. Kimseyi rahatsız etmeden orada yapılabilir.
MEVCUT YER UYGUN DEĞİL
İlçelerde yağmur sularının ilçe belediyelerinin kontrolünde olduğun dikkat çeken Genel Müdür Tekataş, “Başkanımızın talimatıyla elimizden gelen her türlü teknik yardımı ve destek vermek taraftarıyız” dedi. İlçede Atık Su Arıtma Tesisinin yapımıyla ilgili olarak ise önerilen mevcut Derin Deniz Derşarjının yapıldığı alanın uygun olmadığına dikkat çeken Genel Müdür Tekataş, “Atık Su Arıtma Tesisi ile ilgil çok ciddi çalışmalar yaptınız. Mevcut derin deşarjıyla ilgili değerlendirme yaptılar ama oranın kıyı kenar çizgisi olması hasebiyle alanın yetmeyeceği nedeniyle uygun görülmüyor. Alternatif yerler arayacağız. 7 ilçemizde daha atık su arıtma tesisi projelerini devam ettiriyoruz. Allah nasip ederse denize ve derelere hiç bir ilçemizden atık su akmayacak şekilde bu işlemleri bitireceğiz” dedi.
GÖREVDEN ALMALAR
TİSKİ’de yaşanan görev değişiklik ve görevden almalarla ilgili soru soran İYİ Parti Grup Başkanı Davut Çakıroğlu, “Çalışma arkadaşlarını kendi tercihleri ile seçerek, kendi çalışma anlayışlarına uygun ekiple hareket edeceğini beyan etmişti. Bizde iyi parti olarak doğru olduğunu düşündük. Ama hepimizin malumu bu geçen 1,5 yıl içinde kendi tercih yapılan çalışma arkadaşlarından görev yerleri değiştiriliyor. Pozisyon verilip, sonra o pozisyonlardan alınıp demoralize ediliyor. Bunlar bize yansıyor, kamuoyuna yansıyor.. Şöyle bir hissiyata kapılıyoruz. Acaba ne oluyor?” Diye sordu. Beşirli’de yaşanan kokuyla ilgili olarak ise Çakıroğlu, “Beşirli’de 7 milyon gibi harcama yapıldı. Yapılan imalarda, fakslarda kullanılan betonun dozajından olsa gerek ciddi çatlaklar var. Bu kabuller kim tarafından yapılıyor. Beşirli’de son durum nedir= 3 Milyona o kokudan kurtulacağız ifadesi sayın Genel Müdüre aittir. 7 Milyon harcanmasına rağmen hala bu kokuyla ilgili şikayet alıyorsak, bunu hissediyorsak hangi noktadayız” dedi. Başkan Vekili Atilla Ataman görevden alınanlarla ilgili olarak, “Görevden almalar veya pozisyon değişikliği ile ilgili haklısınız ama bizde haklıyız. Çalışacağımız insanlarla yola devam edeceğiz. Bugün görevden alınır, yakın başka göreve atanır. Önemli olan işin yürüyüp yüremediği. Yapabilen gelir yapamayan gider. Sadece yapamadığı için değil bu uyum meselesi, akort meseledir..
BEŞİRLİ’DE KOKU İÇİN NE KADAR HARCANDI?
Beşirli’de kokuyla ilgili çözebilmemiz için dereleri içeren proje geliştirdik. 1 milyon 979 bin TL’ye giden ihaleydi. 1 milyon 400 bin TL civarında para harcandı. Ondan sonra Aydınlıkevler Deresi için ihale yaptık. Sonrasında devamında kendi personelimizle devam edecek şekilde..
2 tane ihale yapıldı. Biri 6 dereyi içeriyor. Biri de Aydınlıkevleri içeren 7 milyonluk gibi ne ihale yapıldı, ne de harcama yapıldı!” dedi.