CHP İl Başkanı Hacısalihoğlu ile Trabzon’un vizyon projelerini konuştu

CHP Trabzon İl Başkanı Ömer Hacısalihoğlu, Trabzon’un yatırımlarını değerlendirdi. Çarpıcı açıklamalarda bulunan Hacısalihoğlu, daha önce dillendirilmeyen önerilerde de bulundu. “Herkesi kucaklayacağım” diyerek göreve gelen Hacısalihoğlu, inandığı doğruları söylemekten de vazgeçmeyeceğini ifade etti.

ULAŞIM ANA PLANI OLMADAN OTOGAR PROJESİ YAPILDI

Yapılacak olan otogara şehrin ihtiyacının olduğunu belirten Hacısalihoğlu, “Trabzon’un otogara ihtiyacı var, yapılmalı. Ancak Trabzon’un Ulaşım Master Planı daha yok. Ulaşım planı olmadan otogar planlandı. Önce trafiğin akışını, yönünü belirleyip daha sonra ana ulaşım planını yapsak doğru olmaz mıydı? Bir şeyler yapmaya çalışıyorlar ama eksik yapıyorlar. Öte yandan belirlenen otogarın yeri de yanlış. Daha geçenlerde yağmurda dereler taştı, ilçelerimizde sel oldu. Dere yatağında yapılaşma doğru değil. Akyazı dolgu alanı otogar olarak değerlendirilebilirdi. Ortahisar Başkanlığından beri aynı şeyi söylüyorum. Bu şehir için doğru olan her şeye evet diyorum. Modern bir otogara ihtiyacımız var. Ancak projelerin yer seçimlerini titizlikle yapılması lazım.” diye konuştu.

MERKEZDEKİ TÜM HASTANELER KAPANACAK

Hacısalihoğlu, “Akyazı dolgu alanında Şehir Hastanesi planlanıyor. KTÜ’deki hocalarımızın da dediği gibi o ağırlıkta bir yapıyı çekecek dolgu yok orada. Ayrıca maç olduğunda trafiğin boşalması 2 saati bulur. Acil durumlarda peki ne olacak? Bir planları var mı? Şehir hastanesi yapılınca bu şehirdeki bütün hastaneler kapanacak. Bir önceki Sağlık İl Müdürü, ‘Şehir hastanesinin yaşaması için merkezdeki hastanelerin kapanması gerekiyor’ diye söylemişti. Peki, hastanelerin yanındaki esnaf ne yapacak? Dolmuş esnafı buradan ekmek yiyor. Hepsinin işi yüzde 70 elinden alınacak. Bir şeyi yaparken bir şeyi de yıkmamak lazım. Avrupa bu projeden vazgeçti. Maliyetinin altından kalkamadı. Mevcut hastaneleri yenileyelim. Ne o 4 milyon hastayı ağırlayan Farabi’nin hali. Fatih Devlet Hastanesinin arkasında alan var orayı değerlendirelim. Trabzon sağlık turizmi açısından kendini ileri taşımalıdır. Ancak bu mevcutlar iyileştirilerek yapılmalı.” şeklinde açıkladı.

FAKİRİN VERGİSİ ZENGİNİN DÜKKÂNINI YENİLEDİ

Sokak sağlıklaştırma projesini ‘mantolama’ olarak değerlendiren Hacısalihoğlu, “Cephe sağlıklaştırması değil ki o. Mantolama yapmışlar. Meydanın tarihi ismi ‘Gavur Meydanı’dır. İnşaatta 3E terimi vardır. Emniyet, Estetik, Ekonomi… Estetiği önemliydi. Giydirme cephe olup Trabzon’un tarihi evlerinin siluetini yaratabilirlerdi. Tarih kokmalıydı. Binlerce yıllık bir alan burası. Meryem Ana’yı, Sümela, Ayasofya’yı hatırlatan siluet olabilirdi. Bir de bana tuhaf gelen bir şey var. Fakirden vergi alarak zenginin dükkânını yeniledik. Rengine takılmadım. Yapılan iş beni tatmin etmedi.” diye ifade etti.

AYASOFYA’DA CİNAYET İŞLENDİ.. DİREKT GÖREVDEN ALIRDIM

Trabzon’daki tarihi mekanların restorasyonuyla ilgili konuşan Hacısalihoğlu, ağır eleştirilerde bulundu. “Ayasofya’da bir cinayet işlendi. Yemyeşil alanın içinde tarihi bir mekan vardı. Ben Valinin yerinde olsam Vakıflar Bölge Müdürünü direkt görevden alırdım. Bu kadar cinayet olmaz. Her yeri betonlaştırıyoruz. Şimdi hatalarını anladılar betonu tıraşlıyorlar. Yanlış yapılan işin bedelini sorumlu ödemeli. İnsanlar tarihi bir taşı görmek için para ödüyorlar. Akçaabat’ta Saint Joseph Kilisesini restore etmişler. Üzerini güzelce satenlemişler, boyamış, bırakmışlar. Bunu görmeye gider misin? Tarihi taşların üzeri sıvanıyor. Kiliseye PVC kaplama yapılıyor. Gülerler adamı. İş verilen kişinin liyakat ehli olup olmadığına bakılsın. Şehre gelen kişide yapılar pozitif etki bıraksın ki tekrar gelebilsin. Turizm önemli. Türkiye bütçesinin yüzde 17 turizm gelirleri. İnanılmaz sıcak para. Bir de bunu Trabzon için düşünün. Biz kendimizi sadece Körfez ülkeleriyle kısıtlamışız. Avrupa’dan, Rusya ve Uzak Doğu’dan da turist alalım.” şeklinde söz etti.

TRABZON’UN HAFIZASINI YIKTILAR

Sözlerinin devamında ise Hacısalihoğlu, “Şehri büyütmemiz lazım. Şehrin büyümesi için de ekonominin büyümesi lazım. Şehri ‘küçük olsun benim olsun’ mantığıyla yönetilmekten uzaklaştıralım. Ufku geniş, vizyon sahibi idareciler lazım kente. Trabzon içine kapandı. 30 yıl önce Trabzon, Samsun’la kıyaslanmazdı bile. Benim çocuğum bu şehirde kalsın istiyorum. Ama böyle giderse ben bile çocuğumu burada tutamam. Bu şehirde bizim hafızamızı yıktılar. Barcelona, İnter, Dozer Cemil’i izlediğim Avni Aker’i yıktılar.” ifadelerine yer verdi.

TÜNEL AKVARYUM ELZEM PROJE DEĞİL

Tünel Akvaryum ve Seyir Terası projesiyle ilgili Hacısalihoğlu, “Trabzon’un elzem projesi akvaryum değildi. 16 Milyon nüfusa sahip İstanbul’da bunu yapabilirsiniz. Ortahisar Belediyesi sıfır borçla kurulup bugün 100 milyonun üzerinde borcu var. Bir yandan borçlanıyor, bir yandan elindekini satıyor. Pazarkapı’daki antik liman kenti ortaya çıkarılmalı. Komnenos krallığı kalıntıları ortaya çıkarılmalı. Bunları aramamız lazım. Özel sektörün bakışını anlıyorum. Ortahisar Belediyesinin bakışını anlamıyorum. Boztepe’de seyir terası yapılacak. Boztepe zaten seyirlik.” diyerek eleştirdi.

DÖNÜŞÜM MAĞDUR ETTİ

Kentsel dönüşümün vizyon projeler olduğunu anlatan Hacısalihoğlu, “Trabzon’daki kentsel dönüşümün birçoğu lafta kaldı. Çömlekçi’deki insanlara zulmettiniz, hala bitiremediniz. Kaç yıl oldu? Erdoğdu da kentin eski mahallelerindendir. Her defasında kentsel dönüşüm sözü veriliyor. Sosyal dokusu da değişti. Bir şey yapılacaksa önce parası hazırlansın. Projeden projeye atlıyorsunuz. Hiç de hoş görüntü olmuyor. Dönüşüm olsun. Ama insanlar mağdur edilmesin.” şeklinde kaydetti.

DOLMUŞLARIN DEPOLAMA VE MİTİNG ALANINI ÖNEMSİYORUM

Pazarkapı’da 180 dönümlük alanda yapılacak çalışmalarda önemli gördüğü hususu aktaran Hacısalihoğlu, “Önemsediğim iki şey şu: Dolmuşların depolama ve miting alanı. Bunlar doğru ve önemsiyorum. Trabzon’un Meydan’da miting yapma alışkanlığından vazgeçmesi lazım. Çünkü Meydan bunu kaldıramıyor. Esnaf da rahatsız. Meydan trafiğini rahatlatmak lazım. Diğer projeler de bilmiyorum şu ekonomik şartlarda yapılabilir mi? Umarız projelerin maliyeti afaki rakamlara çıkmaz.” İfadelerini kullandı.

HALKIN BELEDİĞİ DÖNÜŞÜM OLMADI

Dolmuş dönüşümün araçların yenilenmesi dönüşümü olduğunu eleştiren Hacısalihoğlu, “Büyükşehirin dolmuş dönüşümü çabası araçların yenilenmesi haline geldi. Sokağın beklediği dönüşüm gerçekleşmedi. Ama umarım bu bir adım olur. Dolmuşlar da duraklardan yolcu alıp bırakmalı. Ortahisar’da kaldırımlar yenilenip toplu taşıma için uygun hale getirilmeli. Cep yapılmalı. Araç yolun üstünde durmamalı.” dedi.

GÜLCEMAL DEĞİL DEPOLAMA PROJESİYDİ

Gülcemal diye bir projenin olmadığını söyleyen Hacısalihoğlu, “Aslına Gülcemal Projesi diye bir şey yoktu. 18.maddeyle tarım alanları imara açılınca çıkan toprağın bir yerde depolanması lazımdı. Hafriyatı boşaltma alanı olarak kullanıldı. Beşirli’den Faroz’a kadar planlanmıştı. Bundan vazgeçildi. Her depolamaya 40TL aldı. Güzel bir para da kazanıldı. Akyazı dolgu alanını kaybettik. Benim önerim. Gülcemal proje alanını tek tip projeyle sosyal yaşam alanı haline getirsin. Samsun Atakum sahilini görmedilerse görsünler. Restoran, cafe, lunapark yapılabilir. Hatta efsanelerin siluetleriyle Trabzon anıtı yapılabilir. Bu şekilde olursa Trabzon’a faydası olur. Yoksa hiçbir katkı sağlamaz.” şeklinde konuştu.

GÜNEY ÇEVRE YOLUNU İSTEMEYE ÇEKİNİYORLAR

Trabzon’un elzem projesinin Güney Çevre Yolu’nun olduğunu anlatan Hacısalihoğlu, “Ben Murat Zorluoğlu olsun, A. Metin Genç Başkan olsun yaptıkları iyi şeyler için teşekkür ettim. Son 20 yılda kötü yönetildik. Trabzon lobisini kullanması lazım. Bu şehrin 4 tane bakanı var. AK Parti, Güney Çevre Yolunu isteyecek de çekiniyor. Tüm siyasi temsilciler ile STK’ları bir araya getirerek bir platform oluşturun. Bizim kurtuluşumuz o. Palyatif tedbirlerle olmaz. Şehri güneye atarsak bu şehri kurtarırız. Bir şeyler yaparken 15 yıl değil 50 yıl sonrasını düşünelim. Tüneli Çömlekçi’den Pazarkapı’ya geçirsen de yine 20 yıl sonra trafik kilitlenecek. Doğru şeyler yapın memnun olalım.” diye aktardı.

ORTAHSAR’IN İSMİ ‘KANUNİ’ OLSUN TEKLİFİ

Ortahisar ilçesinin isminden duyduğu memnuniyetsizliğini dile getiren Hacısalihoğlu, “Ortahisar isminden memnun değilim. Değişmesi lazım. Ortahiar diye mahalle var. İsmi Kanuni olabilirdi. Kanuni’nin doğduğu Yavuz’un büyüdüğü şehir.” diyerek sonlandırdı.

4 BAKANI OLAN ŞEHİRDE SİYASET YAPMAK KOLAY DEĞİL

Muhalefetin içinden ‘muhalefet yok’ sözlerini değerlendiren Hacısalihoğlu, “Muhalefet yok, değil. Biz sokağa iniyoruz. 4 bakanı olan şehirde siyaset yapmak kolay değil. Vatandaşlar iş, aş isteyince imkânlarımız belli. İktidar belediye imkânlarını kullanıp yapabiliyor. Sokak 80 öncesi gibi ideolojik de değil. O refleksi beklemiyorsunuz. Çoğu günü kurtarma, iş bulma derdinde. Size kulak verse de oy veremiyor. İnandığımız doğruları anlatmaya devam edeceğiz. Sokakta bir kırılma var. Ama bu kırılmayı sandığa kadar tutmak ve lehimize çevirmek ne kadar mümkün çalışmalarımız gösterecek. Ancak ben umutluyum. Önümüzdeki seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi iktidar olacak.” şeklinde konuşmalarını sonlandırdı.

Anahtar Kelimeler:
KtüChpEmniyetUlaşım
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.