Ortahisar Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyesi Oktay Söğüt, Millet Bahçesi’ndeki yapıların amaca hizmet etmediği gerekçesiyle tepki gösterdi. Söğüt, “Bahçe millete mi, işletmeleri mi?” diye sordu.
Ortahisar Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi Oktay Söğüt, yapımı devam eden Millet Bahçesindeki inşaatlara dikkat çekerek “Sadece oturup nefeslenebileceği birkaç bank dışında hiçbir donatının olmaması gereken yere cafe, restoran, kıraathane yapmak akıl karı değildir.” dedi. Millet Bahçesi’ndeki yapıların sorunsal durumunu dile getiren Söğüt, “Yapımı süren Trabzon Millet Bahçesi’nde yapılan -yer altına yapılan kapalı otopark hariç- tüm donatılar soruları da beraberinde getiriyor. Birincisi, yapılacak olan çim sahanın amatör futbolun hizmetine verilerek, müsabakaların burada düzenli olarak oynatılıp oynatılmayacağı sorusuna net bir cevap alınamıyor. Amatör müsabakalar düzenli oynanmayacaksa yaklaşık 10 dönümlük çim saha sadece seyirlik olarak kalacak. İkincisi, millet Bahçesi’nin tam ortasında yapılan yaklaşık 6 dönümlük devasa bir havuz var ki; o da sadece seyirlik. Üçüncüsü, yaklaşık 2 dönüm büyüklüğünde diğer donatılarda restoran, kafeterya ve kıraathane. Bu donatılarda işletilmek üzere birilerine kiralanacak, özel işletme olarak hizmet verecek.” şeklinde bahsetti.
“HER BİR METREKARESİ YEŞİL ALAN OLMALI”
Millet bahçesindeki yapılaşmaya dikkat çeken Söğüt, “Millet Bahçesi’nin üçte biri ya seyirlik alan ya da özel işletme olacak. Oysaki şehrin göbeğinde, doğayla baş başa hissi verecek bu bahçede; hiçbir donatı olmamalı, her bir metrekare yeşil alan olarak değerlendirilmelidir. Çünkü vatandaşın çayını kahvesini içebileceği, hamburgerini yemeğini yiyeceği bu şehirde yüzlerce yer var. Ama doğayla baş başa kalmış hissi veren bahçeler yok.” şeklinde söyledi.
DÜNYADAN ÖRNEKLER VERDİ
Dünyadaki örneklerini sıralayan Söğüt, “Siz hiç Londra Hyde Park’ta cafe, Newyork Central Park’ta restoran ya da İstanbul Gülhane Park’ında kıraathane olduğunu gördünüz, duydunuz mu? Şuanda inşaatı süren Millet Bahçesi’nde yapılan, cafe, restoran ve kıraathaneye -hem de havuzlu- bahçe yapmaktan başka bir şey değildir.” diye söz etti.
“BAHÇELERİN AMACI YOĞUN KENT DOKUSUNUN HAFİFLETİLMESİ…”
Bahçelerde yoğun kent dokusunun hafifletilmesi gerektiğini belirten Söğüt, “Şehir park ve bahçelerinin amacı kentsel yaşam kalitesinin artırılması ve yoğun kent dokusunun hafifletilmesidir. Yapılacak olan bahçe bu amaca hizmet edecekse bahsi geçen donatılar yapılmamalı, yok eğer kentsel yaşam kalitesi ne de yaşam kalitesinin artırılması -bu bahçeyi yapanların- derdi değilse, birkaç donatı daha ekleyebilirler.” şeklinde açıkladı.