Turizm bizim can damarımızdır

Turizm bizim can damarımızdır

Tünel Akvaryum’la Türkiye çapında bir projeye imza atan Başkan Genç, projeyi ve Trabzon turizmini yorumladı   

Ortahisar Belediye Başkanı Avukat Ahmet Metin GençTürkiye’de ilk kez tünel açılarak yapılacak olan “Tünel Akvaryum” ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Genç, “Karadeniz’de yetişen yeni nesil gençliği deniz canlılarını tanımıyor, bunun önüne geçmek için sıra dışı bir proje hayata geçireceğiz.” diye konuştu.

Sayın Başkan, geçtiğimiz günlerde tüneli tamamlanan ve iki semti birbirine bağlayan Tünel Akvaryum Projesi’nin Trabzon’a nasıl bir getirisi olacak?

Ortahisar ilçesinde oluşturmuş olduğumuz turizm aksının en büyük parçası Tünel Akvaryum Projesi’dir. Meydan Parkı’ndan başlayan ve Kemeraltı, Ortahisar, Atapark’ı içerisine alan turizm aksı tamamlandığında bölgeye gelen turistler için yeni bir cazibe mekânı oluşturacak. Tünel Akvaryum da turistlerin tamamıyla ilgisini çekecek ve bir nevi deniz müzesi gibi olacak. Burayı ziyarete gelecek olan turistler günün tamamını bu alana harcayacak. Böylelikle bir gün daha fazladan şehirde, bölgede konaklamış olacak. Bunun da Trabzon’a ekstra bir girdisi olacak. Zaten turizm dediğiniz şey de gelen insanları hoşnut edip bir gün daha fazla kalmasını sağlamak değil midir?

BÖLGE TURİZMİNE KATKISI BÜYÜK OLACAK

Tünel Akvaryum'u turizmle bütünleştirmeyi nasıl başaracaksınız? Sizce büyük bir etkisi olacak mı?

Net bir şekilde söylemek isterim ki Tünel Akvaryum sadece Trabzon’un değil, bölge turizmine çok büyük katkısı olacak. Nasıl mı? Şu an bölge turizmi Orta Doğu halklarının odak noktasında. Bu bölgelerden gelen ziyaretçilerimizin neredeyse %90'ını oluşturuyor. Bu bölgelerde de deniz kültürü hiç yok denebilecek seviyelerde. İşte bu durumu iyi reklamlarla tanıtabilirsek bölgeye bu insanları çekmeyi başarabiliriz. Mesela örnek verecek olursak, Antalya ilinde bulunan akvaryumda turist ilgisi çok yoğun. Antalya, plajları ile tanınmış bir şehir. Biz ise yaylalarımızla... Güneyde plaj, kuzeyde dağlar turizmi içine çekiyorsa bunu farklı yollarla zenginleştirmemiz gerekli. Sizlere şöyle bir şey daha aktarmak isterim: Biz, burayı aktif hâle getirdiğimizde reklam olarak ulusal düzeyde bir planlama yapacağız. Turizm dönemlerinde Rize, Artvin, Giresun, Ordu, Samsun gibi şehirlere reklam çalışmamız olabilir. Uluslararası alanda ise büyük havalimanlarına ya da Türkiye seferi yapan uçaklara reklam çalışması yapabiliriz.

DENİZLERİMİZİ KORUMAK GELECEK NESİLLERE EN BÜYÜK MİRASTIR

Sözünüzün hemen başında yeni neslin balık tür ve çeşitlerini tanımadığını söylediniz. Bu sözünüzü tam açabilir misiniz?

Dünyada birçok etkenler nedeniyle denizlerimiz kirletiliyor. Kentsel atıklar, endüstriyel atıklar, ev atıkları ve zirai ilaçlamalar bir şekilde denizlerimize ulaşıyor ve bunlar da su yaşantısı içerisinde ölümlere ve kayıplara neden oluyor. Bazı türlerin ise yok olmasına sebep oluyor. Karadeniz de bu kirlilikten nasibini almış durumda. Deniz bilimcilerinden edindiğimiz bilgilere göre önceki yıllarda Karadeniz’de 300’e yakın deniz canlısı bulunuyordu, günümüzde ise bu rakam 15 ile 20 arasında gidip geliyor. Buna diğer canlıları da eklediğimiz zaman bu sayı 20 ile 25 arasına kadar çıkıyor. Bu kadar büyük gerilemeye neden olan etken, Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin yanlış deniz politikalarıdır. Bu politikalar yüzünden hem Karadeniz kirleniyor hem de yeni nesil denizle alakasını kesiyor.

HAMSİ ÖZGÜRLÜĞÜN SİMGESİDİR

Bir dönem balıkçılıkla dünyaya nam salmış Karadeniz’in ve başta Trabzon, Giresun, Ordu ve Rize illerinin simgesi hâline gelen hamsinin azlığı dikkatlerden kaçmıyor. Konumuz deniz olunca size de sormak isteriz, hamsi de bu etkenlerden dolayı mı göç ediyor?

Hamsi, sadece Karadeniz’de yaşayan balık türlerinin zeki canlısı değildir. Dünya denizlerinde yaşayan diğer balık türlerinin de en zeki canlısıdır. (Gülüyor!) Yaşayacağı bölgeyi kendisi seçer. Günümüzde kendi karasularımızda hamsinin azlığından bahsediliyor. Bunun da çeşitli nedenleri var. Uzmanlar bu durumu diğer sorunuzda verdiğim cevaplara bağlıyor. Yanlış politikalar, aşırı kirlenme ve avlanma balık tür ve çeşitlerini yok derecesine getirdi. Bu ülkede deniz canlıları arasında önemi büyük deniz canlısı hamsi olmalıdır. Nedeni ise asi bir balıktır! Özgür olarak gezmek ister. Bu asiliği de tarihteki figürlere simge olmuştur. Mesela Kanuni Sultan Süleyman’ın kılıcında hamsi figürü vardır. Bunun sebebi de özgürlüğüne düşkün olan bir padişah olmasıdır. Bu nedenle deniz bilimcilerinin özellikle hamsiyi korumak için proje yapması gerekir. Karadeniz dendi mi akla hamsi gelir. Özel önlemler alınması gereklidir.

GENÇLİK BURADA BALIĞI TANIYACAK

Peki, sizin projenizde başta hamsi olmak üzere diğer balık türlerinden ya da deniz canlılarından hangileri olacak?

Bizim önceliğimiz tamamen balıkların tanıtılması ve sonraki nesillere aktarılması. Tünel Akvaryum'daki hedefimiz önce lokalde yani bölgesel olarak kendi halkımıza balık türlerini ve çeşitlerini anlatmak ve ulusal anlamda da turizme katkı sağlamak. Bu nedenle de böyle büyük ölçekli bir proje geliştirdik. Projemiz 8 metre yüksekliğinde, 16 metre genişliğinde ve 196 metre uzunluğunda bir tünelin içinde kurulacak. Bunun içerisine yerleştireceğimiz özel akvaryuma 200’e yakın balık türü koyacağız. Sadece balıkları değil, diğer deniz canlılarını da burada sergileyeceğiz. Millî eğitim müdürlükleri ile görüşerek çocuklarımızı burada ağırlayacağız ve deniz canlılarını onlara tanıtacağız. Böylelikle benim Karadenizlim denizi ile barışık hâle gelecek ve deniz canlılarını tanıyacak.

BURAYI GEZMEYE GÜN YETMEYECEK!

Açıklamalarınızdan şunu çıkarabilir miyiz: Yazın yerli ve yabancı turist, kışın ise öğrencilerin eğitimiyle alakalı Tünel Akvaryum 12 ay bilfiil ilgi görecek?

Daha ileri gidecek olursak, burası 7/24, aynı zamanda da 13 ay hizmet verecek. 13 aydan kastım gün yetmeyecek! Atapark ve Bahçecik’in etrafı bu proje ile değişecek. Göreceksiniz.

Sayın Başkan teşekkür ederiz.

Ben teşekkür ederim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.