Örs net konuştu

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Dr. Hüseyin Örs, Tarım ve Orman Bakanına sordu: “Tohum hibesi yapılan 7 ürün ve 21 il hangi kıstasa göre belirlenmiştir?  

Koronavirus sürecinde yaşanan genel ekonomik krizin yanında tarım sektöründe ciddi bir üretim krizi yaşandığını hatırlatan Örs “Tarım ve Orman Bakanlığı bu kapsamda tedbirler alındığını açıkladı. Bakanlığın COVİD-19 salgını ile ilgili tedbir olarak ilan ettiği tohum hibesini aslında Bakanlığın Yatırım Bütçe kalemlerinden biri olan “Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi” kapsamında her yıl illerin özelliklerine göre bütçedeki kalemden pay ayrılması, çiftçiye yapılacak tohum, fidan dağıtımı gibi tüm desteklerin, bu kalemden ödenmesini içeren rutin bir iş ve eylemdir. Bakanlık mevcut işleyişi yeni bir proje olarak sunmuştur. Yapılan açıklamalarda “21 ilde üreticilerimize tohumların yüzde 75’ini hibe ediyoruz” denilmektedir. Baktığımızda Karadeniz Bölgesinden sadece Samsun bu kapsama alınmıştır. Trabzon yoktur, Doğu Karadeniz Bölgemizden tek bir il bu kapsama alınmamıştır. Bakanlığa bunu sorduk “21 il belirlenirken hangi kriterler göz önüne alınmıştır? ” dedi. 

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Örs, COVİD-19 sürecinde büyük mağduriyet yaşayan çitçilere bu ortamda tohumların %75 i yerine tamamının hibe olarak verilmesinin daha doğru olacağını söyleyerek açılmasını şöyle sürdürdü “Tüm ekilebilir arazilerin üretime katılması için yalnızca tohum desteği yetersiz kalacaktır. Tohumla birlikte, mazot, gübre, ilaç, yem, sulama suyu, elektrik gibi tüm girdilerde maliyetleri düşürecek önlemler alınmalıdır. Ayrıca şunu da ifade etmeliyim ki; bir program ve proje sunuldu ama henüz esasları belli değil. Bu programın ayrıntılı usul ve esasları bir an önce kamuoyuna sunulmalıdır.”

Trabzon Milletvekili Örs, konu ile ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM’ye bir soru önergesi verdi.

Örs, önergesinde şu sorulara yer verdi:

1-Mevcut işleyişin yeni bir proje gibi sunulması ne kadar doğrudur? Konu ile ilgili yeni bir proje çalışması var mıdır?

2-Bu program veya proje hızla hazırlanmış ve henüz esasları belli olmayan yeni bir öneriyse, programın ayrıntılı usul ve esasları ne zaman yayınlanacaktır? 

3-Program kapsamında 7 ürün ve 21 il hangi ölçütlere göre belirlenmiştir. Tüm ekilebilir arazilerin üretime katılması için yalnızca tohum desteği yeterli midir; yoksa, tohumla birlikte, mazot, gübre, ilaç, yem, sulama suyu, elektrik gibi tüm girdilerde maliyetleri düşürecek önlemler birlikte mi alınmalıdır?

4-Çiftçinin bu yıl ekimini yapacağı ürünlerde tohumluğunu büyük ölçüde sağladığı ve genelde borçla aldığı için faturalamada güçlük yaşayabileceği ortamda üreticilere tohumların yüzde 75'i yerine tamamının hibe edilmesi daha doğru bir tercih değil midir? Bu konu ile ilgili pandemi süreci de dikkate alınarak Bakanlığınızca yapılacak yeni bir düzenleme var mıdır?

5-Sertifikalı tohum tedariki TMO ve TİGEM'den mi sağlanacaktır, yoksa özel tohum şirketlerini desteklemeye yönelik bir satın alma politikası mı uygulanacaktır? 

6-Ekim alanı ilanıyla aniden geliştirilemeyecek çeltik üretiminde toprak hazırlığı, tavaların hazırlanması, sulama suyu temini gibi kapsamlı uygulamalar yapılmadan yalnızca tohumluk desteğiyle beklenen üretim artışı sağlanabilir mi?

Anahtar Kelimeler:
TMOOrmanIyi PartiÖrsHangi
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.