WMO’nun 2020'de kuzey yarımkürede yaz sıcaklıklarının rekor kıracağı yönündeki öngörüsü, Doğu Karadeniz’de sel, taşkın ve heyelanların daha da artacağı yönünde endişelere yol açtı. Dünya Meteoroloji Örgütünün (WMO), 2020'de kuzey yarımkürede yaz sıcaklıklarının rekor kıracağı yönündeki öngörüsü, Doğu Karadeniz’de sel, taşkın ve heyelanların daha da artacağı yönünde endişelere yol açtı. Dere yataklarına dökülen hafriyatın taşkınlara yol açmaması için denetimlerini sıklaştıran DSİ 22. Bölge Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve belediyelerle afetlerin önüne geçebilmek için çalışmalarına hız kazandırdı.
Dünya Meteoroloji Örgütünün (WMO), 2020'de kuzey yarımkürede yaz sıcaklıklarının rekor kıracağı yönündeki öngörüsü, Doğu Karadeniz’de sel, taşkın ve heyelanların daha da artacağı endişelerini beraberinde getirdi. Dere yataklarına dökülen hafriyatın taşkınlara yol açmaması için denetimlerini sıklaştıran DSİ 22. Bölge Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve belediyelerle afetlerin önüne geçebilmek için çalışmalarına hız kazandırdı. Dere ıslahı ve taşkın bendi çalışmalarını da sürdüren DSİ yetkilileri, taşkınların zararlarına dikkat çekmek için dünyadaki ilk interaktif taşkın müzesini de kurdu. DSİ 22. Bölge Müdürlüğünün denetimde 74 bin dere yatağı bulunurken, müdürlük yetkilileri dere yatağına yapılan müdahalelerle ilgili yüzlerce tutanak tuttu. Hafriyat dökülen dere yataklarını tespit eden personeller, tutanakları sorumluların cezalandırılması için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderdi. Taşkınlara yol açabilecek hafriyatları kaldırma işi ise belediyelere kaldı. Dere yataklarına Vatandaşların dere yatağına müdahalesi sürdükçe taşkın riski artmaya devam edecek.
74 BİN DERE YATAĞI VAR
DSİ’den yapılan açıklamada, “Dere yataklarına hafriyat ve çöp dökülmesi, sadece dere yataklarının üzerlerinin kapatılması görüntü ve koku kirliliğinin dışında taşkınlara da sebebiyet vermektedir. Bölgemizde taşkın kontrol faaliyetleri yürüten ve bu kapsamda bugüne kadar yüzlerce taşkın kontrol tesisi ve dere ıslahı gerçekleştiren, milyar TL’yi aşan yatırımlar yapan DSİ 22. Bölge Müdürlüğü de bu müdahalelerden muzdarip. Bölgemizdeki 74 bin dere yatağını eldeki imkânlarla sürekli denetleyen kurum, tespit ettiği müdahaleleri bertaraf için ilgili makam ve kurumlarla iş birliği halinde çalışıyor. Ancak sorunun atılanı temizleme, kapatılanı açma ile çözülmesi mümkün değil. Bu konuda halkımızın ve kurumların duyarlı olmasına ihtiyaç var. Hatta DSİ konuya dikkat çekmek üzere dünyanın ilk interaktif taşkın müzesini dahi kurdu.” ifadelerine yer verildi.