Yaşlıya destek: Ayda 13.258 TL! Neler gerekiyor?

Nasıl değişecek?

Ülkemizde yaşlı vatandaşlara hem maddi destekler hem de ücretsiz hizmetler sağlanıyor. Şartları sağlayan yaşlılara iki ayrı nakdi destek imkanı bulunuyor. Yakında hem bu desteklerin tutarı artacak hem de yararlanmak kolaylaşacak.

Yaşlılara yönelik ülkemizde hem maaş gibi nakdi destekler hem de ücretsiz hizmetler bulunuyor.Nakdi destekler arasında 65 yaş aylığı ve evde bakım parası dikkat çekiyor.Şartları sağlayanlar, iki aylıktan da yararlanabiliyor. Aylık 13 bin 258 lira ödeme alma imkanı bulunuyor.

ÜCRETSİZ SAĞLIK İMKANI

Halen 65 yaş üstü muhtaç vatandaşlara aylık 4 bin 181 lira 63 kuruş ödeme yapılıyor.

Bu destek için 65 yaş üstü kişinin kendisinin ve eşinin gelirine bakılıyor.

Kişi başına düşen gelir asgari ücretin net tutarının 1/3'ünden az çıkarsa aylık bağlanıyor.

Mevcut asgari ücrete göre kişi başı gelir sınırı 5 bin 667 lira 37 kuruş oluyor. Bu destekten yararlanan yaşlılar sağlıktan da ücretsiz yararlanıyor.

RAPOR ALINMALI

Devlet, bakıma muhtaç olduğu tespit edilen yaşlıların ailelerinden ayrılmaması ve vatandaşların hayat kalitesinin yükseltilmesi için evde bakım desteği de sağlıyor.

Aylık 9 bin 77 lira tutarındaki bu destek, yüzde 50 engelli raporu bulunan ve kendi ihtiyacını karşılayamayacak kadar hasta, yaşlı kişilerin bakımı için ödeniyor. Burada da hane içindeki kişi başına düşen gelir tutarının net asgari ücret tutarının 2/3'ünden az olması gerekiyor.

Mevcut asgari ücrete göre burada da gelir sınırı 11 bin 334 lira 75 kuruş seviyesinde bulunuyor. Her iki destekten birden yararlanılıyorsa aylık 13 bin 258 lira alınabiliyor.

NASIL DEĞİŞECEK?

Ocak ayında hem bu desteklerin tutarı artacak hem de yararlanmak kolaylaşacak. Memur maaş katsayısındaki artış 65 yaş aylığına ve evde bakım desteğine yansıyacak.

Memur zammı enflasyon tahminlerine göre yüzde 9.31-15.41 aralığında bekleniyor. Buna göre 65 yaş aylığı 4 bin 570-4 bin 826, evde bakım desteği de 9 bin 923-10 bin 476 lira aralığına çıkabilecek.

NELER GEREKİYOR?

Asgari ücretteki artış da bu desteklerden yararlanmak için kişi başına düşen gelir sınırını yükseltecek. Bu destekten yararlanmak için e-Devlet'ten, adresin bağlı bulunduğu kaymakamlıklardaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'na başvuru yapılabiliyor.

BU DESTEKLER DE VAR

Yaşlılara destekler bunlarla sınırlı değil. Vefa programı desteği ile kişisel bakımlarıyla temel ihtiyaçlarını karşılayamayan yaşlılar (60 yaş üstü) ve engelliler ile ağır kronik hastalığı nedeniyle kendi öz bakımını yerine getiremeyen vatandaşların ev ve kişisel temizlikleri sağlanıyor.

Devlet, engelli ya da çok yaşlı olduğu için bakıma muhtaç kişilere evde sağlık hizmeti de veriyor. Bunun için bir bedel de istenmiyor.

Yine devlet, bakıma muhtaç olan, maddi imkanı bulunmayan yaşlıların huzurevi ve bakım evlerinde bakılmasını sağlıyor.

Ayrıca 65 yaş ve üzeri olanlar şehir içi toplu taşımalardan ücretsiz yararlanıyor. Yaşlılara evde maaş alma imkanı da bulunuyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.