KAÇAKÇILAR, KAPIDA İŞÇİ GİBİ ÇALIŞIYOR
Sınır kapısında işçi gibi çalışan kaçakçıların son oyunu ise gün yüzüne çıktı. Türkiye’ye Sarp Sınır Kapısı’ndan giren kaçak alkol ve sigaranın önüne bir türlü geçilemiyor. Kaçakçılar her geçen gün yeni çareler üreterek, alkol ve sigarayı Türkiye’ye sokmayı beceriyor. Kadınları kullandığı belirlenen kaçakçıların ülkeye soktukları sigara ve alkol ile büyük paralar kazandığı ve ülkeyi büyük bir zarar uğrattığı ileri sürüldü.
SARP KAPISINDA YÖNTEM DEĞİŞTİRDİLER
Sarp Sınır Kapısı’nda kaçakçılar yöntem değiştirdi. Sınır kapısında artık Gürcü kadınları kullanan kaçakçılar, Gürcistan’dan Türkiye’ye giriş yapan Türk vatandaşlarına bin bir yolla ikna ederek, verdikleri kaçak sigara ve alkolü tek tek yurda soktukları ortaya çıktı. Yurda soktukları alkol ve sigarayı sınırı geçtikten sonra teslim alan kaçakçılar, Artvin, Rize ve Trabzon’da piyasaya sürdüğü öğrenildi.
BİR LİTREDEN FAZLASINA GEÇİT VERMİYOR
Türkiye’ye geçmek için Batum’dan çıkış yapan ve tampon bölgeye ulaşan Gürcü kadınlar, burada ellerinde poşetlerle bekliyor. Bu sırada kadınlar, Türkiye dönerken sigara veya alkol poşeti bulanmayanlara, ellerindeki alkol ve sigara poşetlere vermek için dil döküyor. Poşeti alanlar takip edilerek, kontrolden geçtikten sonra sigara ve alkol poşetleri tekrar teslim alınıyor.
TÜRKİYE’DEN ÇOK DAHA UCUZA SATILIYOR
Türkiye’de 170 TL civarında olan bir litre alkolün Sarp Kapısı’nda 70 TL’ye satın alındığı öğrenildi. Aynı yönteminde sigarada olduğu ve 13.5 TL olan bir paket sigaranın gümrükte 8 TL olduğu ortaya çıktı. Bu arada free shoplarda ise alış veriş sırasında birçok kişiden fazla para alındığı ve şikayete rağmen kimsenin bunu sorgulamadığı ileri sürüldündü.
Enis YILDIRIM